ANP
NOS Nieuws

Renovatie Huis ten Bosch tientallen miljoenen euro's duurder

De renovatie van Huis ten Bosch wordt 24 miljoen euro duurder dan door het kabinet was begroot en gaat in totaal 59 miljoen euro kosten.

Premier Rutte betreurt dat hij vorig jaar heeft gezegd dat de totale renovatie op een bedrag van 35 miljoen euro zou komen en dat het "niet veel meer" zou worden. "Ik was te stellig", zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet ging toen uit van cijfers en begrotingen die voorlopig waren en waar het kabinet zelf nog onderzoek naar deed.

In één keer

Inmiddels is uit dat onderzoek gebleken dat er onmiddellijk met de renovatie moet worden begonnen. "De technische toestand laat verder uitstel niet toe", zegt Rutte.

De renovatie gaat in één keer plaatsvinden, omdat dat uiteindelijk goedkoper is dan het in fases te doen. Het paleis gaat 40 maanden dicht en is eind 2018 klaar. Voor die tijd wordt de Oranjezaal van het paleis nog opengesteld voor het publiek. Als het klaar is gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima er wonen.

Grote waarde

Koning Willem-Alexander is overigens geen eigenaar van het paleis. Begin juni reageerde hij op de berichten dat de verbouwing duur zou worden. "Het paleis moet gerestaureerd worden. Maar hoe het gerestaureerd wordt, daar neemt de Staat een beslissing over. Wij zijn niet de eigenaar."

De koning noemde het paleis een cultuurhistorisch pand, dat van grote waarde is voor de historie van Nederland.

Verbouwing Huis ten Bosch gaat 59 miljoen euro kosten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl