ECB verhoogt opnieuw noodkrediet voor Grieken

EPA

De Europese Centrale Bank verhoogt het noodkrediet aan de Griekse banken met nog eens 1,8 miljard euro. Dat melden verschillende persbureaus op basis van ingewijden.

Met dat geld worden de Griekse banken overeind gehouden. Die hebben dringend geld nodig, omdat de Grieken massaal pinnen en dat gebeurt via het noodloket van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het zogenoemde Emergency Liquidity Assistance (ELA) is een faciliteit waar de centrale banken van Europese landen gebruik van kunnen maken in geval van nood. Die centrale banken lenen het geld dan weer uit aan de commerciële banken in hun land. Zo hebben de Griekse banken al 85 miljard aan ELA-noodsteun ontvangen.

Deze noodleningen staan los van de leningen aan de Griekse Staat (240 miljard euro) van het IMF en Europese landen.

Uit bezorgdheid

Volgens verschillende media wilden de Grieken 3 miljard euro extra, waarmee ze een week hoopten te overbruggen, maar omdat de Grieken steeds meer geld van de bank halen, hadden de banken snel nieuw geld nodig. De afgelopen week werd voor 4 miljard euro gepind.

"Als de Griekse staat failliet gaat, dan vallen ook de banken. Daarom zijn de burgers zo bezorgd en pinnen de Grieken zoveel," zegt hoogleraar Ivo Arnold.

Voorwaarden

De ECB stelt twee voorwaarden aan het noodkrediet. De centrale bank, in dit geval de Griekse, moet voldoende onderpand hebben en moet kredietwaardig zijn. Als de centrale bank niet meer aan die eisen voldoet, mag die ook geen gebruik meer maken van het noodkrediet. 

Zoals de naam doet vermoeden is het noodkrediet geen structurele oplossing maar een tijdelijke.

STER Reclame