Hockeysters Oranje treffen Frankrijk in plaats van Azerbeidzjan ANP

Frankrijk vervangt Azerbeidzjan maar was niet eerste keus

time icon Aangepast

De Nederlandse hockeysters spelen zaterdag in Brasschaat de halve eindstrijd van de World League hun eerste wedstrijd van groep A niet tegen Azerbeidzjan maar tegen Frankrijk. De Françaises waren allerminst de eerste keus van de hockeybond FIH, weet NOS-hockeycommentator Tim Steens. “Die gaan alle wedstrijden dik verliezen.”

De ploeg van Azerbeidzjan kwam deze week om onduidelijk redenen niet opdagen in België waarna de FIH Frankrijk benaderde om mee te doen aan het toernooi. De nummer 24 van de wereldranglijst bleek in staat om snel met een selectie naar België te reizen. Op basis van de resultaten in de voorgaande fase van de World League waren de Fransen geen logische eerste keus.

"Chili, Maleisië, Wit-Rusland en Mexico ook gebeld"

“Azerbeidzjan was als beste nummer drie van de drie toernooien toegelaten”, aldus Steens. “Maar om nog onduidelijke redenen zijn ze niet gekomen. Ik heb vandaag in België gehoord dat ze misschien morgen toch nog komen, maar dan zijn ze te laat. De FIH neemt het hoog op. Ze krijgen een boete van 30.000 euro en mogelijk heeft het consequenties voor hun deelname aan de World League volgend jaar. Daarin kunnen tickets worden verdiend voor het WK van 2018.”

“De andere nummers drie waren toen aan de beurt, Maleisië en Chili”, vervolgt Steens. “Die landen werden vanochtend nog gebeld of ze de volgende dag konden spelen. Dat konden ze natuurlijk niet. Het bizarre is dat Chili vorige week nog in België was voor een paar oefenduels. Maandag zijn ze teruggevlogen, zonder te weten dat Azerbeidzjan niet kwam opdagen. Ook Wit-Rusland en Mexico zijn nog gebeld, maar uiteindelijk zijn ze bij Frankrijk uitgekomen, dat als vijfde eindigde bij hun toernooi. Die konden wel snel komen.”

Versterking uit Nederland

Fiona Dalhuijsen, spits van Strawberries uit Driehuis, en Demi Lefranc, van de A1 van HDM, kregen vrijdagochtend een telefoontje. Beiden hebben een dubbel paspoort en zijn daarom speelgerechtigd voor Frankrijk. De achttienjarige Lefranc, dochter van een Franse vader en een Nederlandse moeder, maakte vorig jaar al haar debuut voor Frankrijk en was donderdag net teruggekeerd van een stage van de Franse nationale ploeg in Lille.

Lefranc had eigenlijk tentamens voor de sportopleiding HALO, maar die konden worden verzet. De 20-jarige Dalhuijsen, dochter van een Franse moeder en een Nederlandse vader, debuteert tegen Nederland voor Frankrijk. De tentamens van de studente marketing aan het Nova College in Haarlem wijken niet. Zondagavond gaat ze na de wedstrijd tegen Japan terug naar Haarlem, maakt maandag een tentamen en rijdt dinsdag weer naar België voor de derde wedstrijd tegen Italië. 

 "Voor Nederland maakt het niet uit"

Frankrijk is al geen hockeygrootmacht en zal volgens Steens met dit gelegenheidsteam helemaal geen hoge ogen gooien in België. In Brasschaat strijden tien landen om drie tickets voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en in het andere halvefinaletoernooi in Valencia gebeurt hetzelfde. De beste vier teams van beide evenementen gaan daarnaast naar de finale van de World League. Steens sprak met de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne, bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen.

“Voor Nederland maakt de tegenstander niet veel uit”, aldus Steens. “Marijne zei: van Azerbeidzjan weet ik niks en van Frankrijk ook niet. Hij was wel blij dat er gewoon vijf landen in de poule blijven zitten.” 

De wedstrijd Nederland - Frankrijk is zaterdag vanaf 14.00 uur live te zien op NOS.nl

STER Reclame