NOS Nieuws

Kabinet informeert Kamer over belastingplan

Het kabinet heeft een brief over de plannen voor een belastingherziening naar de Tweede Kamer gestuurd. De oppositiepartijen hadden aangedrongen op de brief.

Het kabinet had de plannen liefst niet openbaar gemaakt, maar de oppositie had daar van het begin af aan moeite mee. Veel partijen wilden weten waarom er alleen "in achterkamertjes" over gepraat kon worden.

Een groot deel van de plannen lekte eerder deze week uit. De NOS meldde toen al dat huishoudens met één of twee mensen met een baan een belastingvoordeel krijgen van gemiddeld 800 euro per jaar. Het voordeel kan oplopen tot 2000 euro per jaar, schrijft het kabinet nu.

De verwachting is dat werkenden 1,5 tot 3 procent meer te besteden krijgen, "terwijl de koopkracht van niet-werkenden stabiel blijft".

Btw-tarieven

Het optrekken van het lage btw-tarief van 6 procent naar 21 procent, waar veel om te doen is, staat in de brief in het lijstje met "denkbare maatregelen". Voor deze maatregelen wil het kabinet eerst voldoende politiek draagvlak vinden.

Gisteren werd duidelijk dat de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks met het kabinet over de plannen willen onderhandelen. De onderhandelingen beginnen mogelijk volgende week al.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl