NOS Nieuws

UWV voorziet problemen bij uitbetaling WW

Uitkeringsinstantie UWV denkt dat er grote problemen ontstaan bij de uitbetaling van de WW-uitkering. Mensen die na 1 juli in de WW komen, moeten maandelijks doorgeven of ze geld hebben verdiend. Pas als die informatie bij het UWV is, krijgen ze hun uitkering.

WW'ers moeten hun sociale verzekeringsloon (sv-loon) doorgeven. Dat sv-loon staat niet altijd op het loonstrookje en soms moet de werknemer het zelf uitrekenen. Het UWV denkt dat het melden van deze inkomsten erg ingewikkeld is en houdt er rekening mee dat iedereen het de eerste maand verkeerd zal doen. Uit een onderzoek van het UWV bleek een jaar geleden dat 99 procent van de mensen niet weet wat hun sv-loon is.

5 miljoen

Ook maakt het UWV zich zorgen over de financiële situatie van WW'ers. Door de verandering kan het zes weken duren voordat de eerste WW-betaling binnen is. Als de inkomsten niet worden opgegeven, krijgen mensen helemaal geen uitkering.

De organisatie trekt 5 miljoen euro uit voor een voorlichtingscampagne en zet honderd extra medewerkers in om de overgang in goede banen te leiden.

De reden van de verandering is de nieuwe Wet Werk en Zekerheid die 1 juli ingaat. Die moet het financieel aantrekkelijker maken om te werken voor een lager salaris dan een WW'er kreeg in zijn vorige baan. Iemand met een WW-uitkering mag vanaf 1 juli boven op zijn uitkering 30 cent houden van elke euro die wordt verdiend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl