Christine Lagarde van het IMF in gesprek met Jeroen Dijsselbloem voorafgaand het overleg vanavond
NOS Nieuws

Geen akkoord met Griekenland; maandag extra Eurotop

Het overleg over de Griekse schuldenkwestie in Luxemburg tussen de Eurogroep en Griekenland heeft zoals verwacht geen akkoord opgeleverd. Griekenland heeft te weinig vooruitgang geboekt, zei Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem na een kleine twee uur overleg.

Maandag komen de regeringsleiders bijeen op een extra Eurotop. "Het is dringend tijd de situatie van Griekenland op het hoogste niveau te bespreken", zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese regeringsleiders.

Volgens Dijsselbloem is er nog geen overeenkomst in zicht. "De bal ligt helemaal bij Griekenland. Voor een akkoord is er nog een paar dagen tijd."

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zegt dat er weinig tijd is, maar nog wel genoeg om tot een akkoord te komen. Volgens hem legde zijn land een voorstel op tafel dat een einde kon maken aan het "Griekse drama". "Maar de voorzitter van de Eurogroep koos ervoor zich te concentreren op de verantwoordelijkheid van Griekenland, niet op de verantwoordelijkheid van alle partijen", zei Varoufakis.

Weinig verwachtingen

Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg al dat hij geen grote stappen verwachtte. Ook Varoufakis noemde het al onwaarschijnlijk dat er vandaag een akkoord zou worden bereikt.

De landen van de Eurogroep willen Griekenland alleen nog een nieuwe lening geven als er een hervormingsplan komt. Vooral IMF-voorzitter Lagarde was streng voorafgaand aan het overleg. Zij zei dat Griekenland nu eerst een deel van zijn schuld moet aflossen voor 1 juli en dat het geen uitstel meer krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl