Zeilsport wil jongeren aan boord houden

Kinderen leren zeilen van Nederlandse topzeilers Trudy van Rijswijk / NOS

Ruim 700.000 Nederlanders zeilen minstens één keer per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Watersportverbond. Maar veel van die zeilers haken af als ze 18 zijn en het huis uitgaan, want de ouders betalen de sport dan niet meer. Zeilsportverenigingen proberen met man en macht de jonge zeilers voor de sport te behouden.

Optimist

Kinderen beginnen meestal in een optimist, een eenpersoons zeilboot voor kinderen. De bond organiseert tientallen activiteiten om kinderen met dat bootje kennis te laten maken. Daar doen jaarlijks ongeveer 13.000 kinderen aan mee en de helft is geïnteresseerd om daadwerkelijk te gaan zeilen.

Ook in Den Haag worden nu drie dagen lang zulke activiteiten gehouden met honderden kinderen in de hoop dat ze verknocht raken aan de watersport en ook na hun 18e blijven zeilen. Dat is een grote uitdaging, want de kinderen gaan dan studeren en de ouders willen de kosten niet meer betalen.

De organisatoren herkennen dat beeld. Maar ze zien ook dat de kinderen jaren later weer terugkeren, vertelt hoofdinstructeur Ilse Köpping. "We merken dat mensen die in de jeugd besmet zijn geraakt met zeilen rond hun 35e, als de huisjes zijn gekocht en de kinderen komen, toch weer terugkeren naar een bootje."

Het zeilen vergrijst

Volvo Ocean Race

Het moment is door de zeilsport niet toevallig gekozen. Naar verwachting komen later vandaag de eerste boten van de Volvo Ocean Race aan. Dat is een beroemde zeilwedstrijd om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. De boten liggen dan ongeveer een dag in de haven van Scheveningen. 

Den Haag houdt een groot festival rondom de zeilwedstrijd. Dit alles zal ongetwijfeld zorgen voor extra aandacht voor de zeilsport.

Zaterdag vertrekken de boten weer uit Scheveningen. Ze beginnen dan aan de laatste etappe die eindigt in Göteborg in Zweden.