Een hondengeleider van de marechaussee controleert vrachtwagens op weg naar Engeland
NOS Nieuws

Mogelijk Britse grenswachten naar Hoek van Holland

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie staat welwillend tegenover de komst van de Britse grenspolitie naar Hoek van Holland. Groot-Brittannië heeft aan Nederland gevraagd om de samenwerking te intensiveren en denkt erover om de Britse Border Control deze kant op te sturen.

De Britse grenspolitie is ook al actief in Frankrijk en België en wil ook in de Nederlandse haven voorkomen dat illegale migranten de boot naar Engeland nemen.

Volgens Dijkhoff is het niet zo dat de Britten de effectiviteit van de Nederlandse controles in twijfel trekken. Hij vindt het logisch dat Groot-Brittannië zelf poolshoogte wil nemen op de plekken waar illegalen vandaan komen. "Hoe je dat precies invult, is van latere zorg", zei hij tijdens een werkbezoek in Hoek van Holland.

Dijkhoff: tientallen illegale migranten aangehouden na scherpere controles

Mensensmokkelaars

De staatssecretaris zei dat het aantal vluchtelingen dat via Hoek van Holland naar Engeland wil, het afgelopen jaar is toegenomen. "De marechaussee heeft hier in Hoek van Holland meer mensen aangetroffen, vaak in grote aantallen tegelijk." Hij vermoedt dat mensensmokkelaars "serieus actief zijn" om deze route te gebruiken. "Zowel hier als in Groot-Brittannië."

Dinsdag werd bekend dat het kabinet extra controles laat uitvoeren in Hoek van Holland. Met honden worden de vertrekkende vrachtwagens gecontroleerd. "Ik heb net zelf mogen zien dat dat een stuk sneller gaat, dan wanneer je met mensen vrachtwagen voor vrachtwagen in de laadruimte kijkt", zei Dijkhoff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl