EPA

IMF-voorzitter Lagarde heeft de druk op Griekenland opgevoerd. Het land moet voor 1 juli een schuld van ruim 1,5 miljard aan het IMF aflossen. Van uitstel kan geen sprake zijn, herhaalde Lagarde. "Er is geen genade of uitstel, zoals ik hier en daar wel heb gehoord, als de betaling op 1 juli niet binnen is", zei ze voorafgaand aan het overleg in Luxemburg van de ministers van Financiën van de Eurogroep. 

Dat betekent dat Griekenland bankroet gaat als het niet snel tot een akkoord komt met de landen van de Eurogroep. Die willen een lening van 7,5 miljard euro die voor Griekenland klaarligt alleen vrijgeven als Griekenland bezuinigt en hervormingen doorvoert. De verwachtingen zijn laag gespannen. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei bij het naar binnen gaan nogmaals dat hij geen grote stappen verwacht.

"Ik hoop dat zij met nadere voorstellen komen, zodat we het voorstel rond kunnen krijgen, maar ik ben er eerlijk gezegd vrij somber over. Dus we zullen horen waar we nu staan. We hebben die deal nog niet. Die moet wel stevig zijn. Die mogelijkheid bestaat nog steeds, maar de tijd wordt steeds krapper."

Euro's opgenomen

Dat wordt geïllustreerd door het feit dat de Grieken massaal geld opnemen om euro's achter de hand te hebben als hun land de eurozone moet verlaten. Dat is een teken dat ook de Grieken er geen vertrouwen meer in hebben, zei Dijsselbloem. 

De Griekse minister van Financiën Varoufakis noemde het vannacht onwaarschijnlijk dat er vandaag een akkoord wordt bereikt. Wel hoopt hij dat er een basis wordt gelegd voor verdere besprekingen. Eerder deze week zei hij dat Griekenland vandaag geen nieuwe voorstellen zal doen.

Bondskanselier Merkel sprak vanmorgen opnieuw de hoop uit dat de Griekse regering bijdraait. Zij haalde het voorbeeld van Spanje, Ierland en Portugal aan, die ook pijnlijke hervormingen hebben moeten doorvoeren. "Waar een wil is, is een weg", zei ze. 

STER reclame