ANP
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Minister Schultz blij met EU-procedure tegen Duitse tolheffing

Minister Schultz vindt het goed dat de Europese Commissie een eerste stap heeft gezet tegen de Duitse tolheffing voor personenauto's. De commissie is een procedure gestart. Ook vindt Schultz het verstandig dat de Duitse minister van Verkeer het plan met een jaar heeft uitgesteld

Duitsland wilde dat automobilisten vanaf volgend jaar op de Duitse snelwegen tol betalen, maar dat wordt op zijn vroegst vanaf 2017. De Duitse regering wil eerst de EU-procedure afwachten

Berlijn krijgt van de EC twee maanden de tijd om te reageren op vragen over het tolplan. Als het antwoord niet overtuigt, kan de commissie naar de Europese rechter stappen. 

Discriminatie

Met de heffing wil Duitsland iedereen laten betalen voor het gebruik van de snelwegen. De Duitse autobezitters worden gecompenseerd door een verlaging van de wegenbelasting. Nederland en andere landen zijn daar woedend over en ook de commissie vraagt zich af of er geen sprake is van discriminatie.

Volgens de Europese regels mag er alleen tol worden geheven als er niet wordt gediscrimineerd op nationaliteit. Ook vindt de EC de prijs van een tolvignet voor een korte periode uitzonderlijk hoog. Dat is het vignet dat vooral door buitenlanders zal worden gekocht.

STER reclame