7 miljard aan verzekeringsgeld naar wapens

Nederlandse verzekeraars investeren miljarden in bijvoorbeeld raketsystemen. AFP

Acht van de tien grote levensverzekeraars in Nederland investeren miljarden euro's in de wapenindustrie. Van die investeringen - in totaal bijna 7 miljard euro - profiteren landen als Saudi-Arabië, Nigeria en Bahrein.

Dat komt naar voren uit onderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft laten doen naar verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt. Uit diverse opiniepeilingen blijkt al jaren dat een ruime meerderheid van de Nederlanders investeringen door banken, verzekeraars en pensioenfondsen in de wapenhandel (zeer) onacceptabel vindt.

Bedrijven die in tanks, bommen, raketsystemen en kruisraketten investeren, zijn volgens het onderzoek onder meer Allianz, Legal & General, APG, Aegon, de Nationale Nederlanden Groep, Generali en in mindere mate Delta Lloyd en SNS Reaal. Van de onderzochte bedrijven investeerden alleen Achmea en ASR niet in dergelijke bedrijven.

Clusterbommen

"Alle acht verzekeraars steken geld in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, clusterbommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saudi-Arabië", zegt Suzanne Oosterwijk van vredesorganisatie PAX namens de Eerlijke Verzekeringswijzer. "Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie. Daar wil je als fatsoenlijke verzekeraar toch niet bij betrokken zijn?"

Wapenproducenten als Lockheed Martin, BAE Systems en Airbus zouden tussen 2010 en 2014 wapens en systemen hebben geleverd aan dictaturen en corrupte landen. Deze bedrijven werden gesteund door verzekeraars uit Nederland.

Wapenembargo

Uitgangspunt van het onderzoek is dat verzekeraars niet zouden moeten investeren in bedrijven die wapenhandel drijven met landen waartegen een wapenembargo geldt, onvrije landen, landen waar gewapende conflicten zijn, kwetsbare en corrupte staten en arme landen die een buitensporig deel van hun budget spenderen aan militaire uitgaven.

Oosterwijk: "Wij roepen verzekeraars op om met dit soort investeringen te stoppen. Zo voorkomen we ook dat wapens in verkeerde handen vallen."

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt ook dat pensioenfondsen nog altijd fors investeren in wapens. Zo zou volgens de krant het ABP 1,1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de wapenhandel. 

Reactie APG

Een van de bedrijven die onder vuur liggen in het onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer is APG. Het bedrijf bevestigt dat het bijna 1 miljard investeert in bedrijven die ook wapens maken. "Wij investeren in grote industriële bedrijven die ook defensie-activiteiten ontplooien. Daarbij overtreden ze niet de wet", aldus een woordvoerder.

Hij verwijst naar overheden die altijd een exportvergunning moeten afgeven. "Bij de beoordeling of een vergunning mag worden verstrekt, wordt de mensenrechtensituatie in het ontvangende land meegewogen."

De woordvoerder noemt de Eerlijke Verzekeringswijzer een klassiek geval van een club die vrij idealistisch is en botst met de realiteit. "Het is niet zo zwart-wit. Wij proberen zo verantwoord mogelijk te investeren om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen. Wij zijn niet blind voor schendingen van de mensenrechten. APG belegt ook voor pensioenen van politieagenten en militairen. Die zouden hun taak niet kunnen uitvoeren zonder wapens."