AFP
NOS Sport

'Golden State maakte Cavaliers helemaal kapot'

Veertig jaar na het laatste kampioenschap in de NBA lukte het Golden State Warriors om dit jaar weer eens de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Na zes duels in de finals werd Cleveland aan de kant geschoven. Verslaggever Mart Smeets liet in Langs de Lijn zijn licht schijnen over de kersverse kampioen.

Op de vraag of de beste ploeg van het seizoen de titel voor zich had opgeëist was Smeets in ieder geval duidelijk. "Ja, zonder meer."

"Er is ontzettend slordig gespeeld, met heel veel balverlies", vervolgt de voormalig basketballer. "Maar dat nam niet weg dat er wel intens werd gespeeld."

"Er zat een soort van golfbeweging in de wedstrijden en die had te maken met het feit dat Cleveland onderbemand was. Ze speelden met maar zeven spelers, de starters en twee man kwamen van de bank. De rest is of brandhout of kreeg helemaal geen kans."

Eén antwoord

Golden State had in de eerste wedstrijden van de finals weinig grip op de aangepaste strategie van Cleveland, die vooral leunde op een ontketende LeBron James. Na de eerste drie duels hadden de 'Cavs' dan ook een 2-1 voorsprong in de best-of-7-serie.

"In de laatste drie wedstrijden hebben ze dat rigoureus aangepakt, zijn toen hard gaan lopen. Want als je tegen een ploeg speelt met maar zeven spelers, dan is er één fantastisch antwoord, dat is jagen. Oftewel ze helemaal kapot maken en dat hebben ze ook gedaan."

"Ze hebben James en zijn ploeggenoten gewoon uitgewoond. Ze hebben ervoor gezorgd dat er geen lucht meer in het ventiel zat."

Ze hebben James en zijn ploeggenoten gewoon uitgewoond.

Mart Smeets over de winnende tactiek van Golden State

James kan het niet alleen

Superster James kwam tot duizelingwekkende cijfers in de finals, maar dat bleek niet genoeg voor de titel. Vooral het wegvallen van Kyrie Irving en Kevin Love zorgde ervoor dat alles op de schouders van James rustte, en daar werd het verschil gemaakt volgens Smeets. De kwaliteit van de andere spelers was volgens hem simpelweg niet hoog genoeg voor een NBA-finale.

"Die (Iman red.) Shumpert, daarvan twijfel ik of hij een starter zou zijn als hij in een Nederlandse ploeg zou spelen. Dan hebben ze nog die gekke Australiër, een man met een geweldige inzet, Mitchell DellaVedova. Maar dat zijn geen legitieme finalespelers voor de NBA."

AFP
LeBron James wordt door Andre Iguodala flink op de huid gezeten

Iguodala terechte MVP

Stephen Curry werd verkozen tot MVP van het reguliere seizoen maar voor de finals viel die eer ten deel aan Andre Iguodala. Een keuze waar Smeets zich goed in kan vinden.

"Hij valt niet op, is geen groot schutter, geen groot scorer en geen groot rebounder. Maar hij doet alles goed. En daarbij komt vooral dat hij geen fouten maakt. Het is, vind ik, vrij normaal dat ze hem die prijs gegeven hebben. Want hij heeft LeBron James de afgelopen drie wedstrijden tot in z'n onderbroek gezeten en die kon niks anders doen dan missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl