Kinderen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa rusten in de kofferbak van een auto uit tijdens een demonstratie tegen de luchtaanvallen van de coalitie
NOS Nieuws

Veel kinderen gedood in strijd Jemen

In de afgelopen tien weken zijn in Jemen meer kinderen om het leven gekomen dan in heel 2014. Dat stelt de Unicef-vertegenwoordiger in Jemen, Julien Harneis. Sinds de strijd in het land eind maart escaleerde en de luchtaanvallen door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië begonnen, zijn al 279 kinderen gedood en zeker 402 kinderen gewond geraakt.

Het rekruteren en inzetten van kinderen door de strijdende partijen heeft ook een hoge vlucht genomen. Kinderen worden bijvoorbeeld ingezet voor de gewapende strijd of voor het bewaken van controleposten. In 2014 werden nog 156 kinderen gerekruteerd, dit jaar is dat aantal al verdubbeld naar 318.

"Het geweld in Jemen heeft het leven van miljoenen kinderen verwoest en vormt een bedreiging voor hun toekomst", zegt Harneis. "Ze moeten naar school en niet kogels ontwijken in de frontlinie."

Vredesbesprekingen

Unicef wijst erop dat VN-chef Ban Ki-moon oproept tot in ieder geval een pauze in de vijandelijkheden tijdens de ramadan. Dan kunnen alle getroffenen hulp krijgen. De VN schat dat ruim 20 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben.

In Jemen hebben Houthi-rebellen, die worden gesteund door Iran, president Hadi verdreven en ze proberen nu de controle over het hele land te krijgen. Een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië voert onder meer luchtaanvallen uit om de opmars van de opstandelingen te stoppen.

Eén tafel

Sinds maandag worden er in Genève vredesbesprekingen gehouden onder leiding van de VN, maar vooruitgang is er nog niet geboekt. Vertegenwoordigers van de strijdende partijen weigerden vandaag opnieuw om aan één tafel plaats te nemen.

De leider van de Houthi's beschuldigde de Saudiërs gisteren nog in een tv-toespraak van het blokkeren van een oplossing door "hun agressie". Op hun beurt geven de Saudiërs de rebellen de schuld van het geweld en het uitblijven van een oplossing.

Tijdens de gesprekken in Zwitserland gaan de gevechten gewoon door. Saudi-Arabië heeft vandaag luchtaanvallen uitgevoerd op een basis in Sanaa en militaire doelen van de Houthi's in de woestijn en de bergachtige provincie Mahweet. Daarmee wordt de strijd uitgebreid; het is de eerste keer dat er in de provincie Mahweet luchtaanvallen zijn uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl