Alleen dagelijkse boodschappen vallen nog onder de 6 procent ANP

Het kabinet wil voor de meeste producten het lage btw-tarief van 6 procent afschaffen. Volgens bronnen in Den Haag is dat een van de plannen voor de herziening van de belastingen die het kabinet vanavond aan de oppositie wil voorleggen. 

Alleen voor primaire levensbehoeften zou het tarief van 6 procent in stand blijven. Voor de rest van de producten vindt de coalitie dat 21 procent btw moet worden betaald. Gedacht kan onder meer worden aan de kapper, fietsreparaties, kaartjes voor sportwedstrijden en museumbezoeken en boeken en tijdschriften. De verhoging zou zo'n 5 miljard euro moeten opbrengen en met datzelfde bedrag zou de inkomstenbelasting worden verlaagd. Het kabinet wil arbeid goedkoper maken.

Staatssecretaris Wiebes wilde vanmorgen niet ingaan op deze berichten maar hij benadrukt dat de onderhandelingen over een belastingherziening, die vanavond beginnen, gaan om het vinden van "een breed draagvlak". 

Gemeenten 

Een ander deel van het belastingplan is dat de coalitie gemeenten zo'n 5 miljard euro minder wil geven; dat zouden ze kunnen opvangen door zelf 5 miljard meer aan belastingen te heffen.

De top van de coalitie heeft voor vanavond de oppositie op het ministerie van Financiën uitgenodigd om over de belastingherziening te praten. Tot nu toe wil het kabinet de plannen niet openbaar maken. De oppositie vindt dat dat wel moet gebeuren. De SP gaat niet op de uitnodiging in; onder andere de PVV en de Partij voor de Dieren zijn niet uitgenodigd. Andere partijen willen zich vanavond wel op Financiën melden, al wil de een wel, de ander niet echt onderhandelen. 

Wiebes: breed draagvlak belangrijk

STER reclame