
Kabinet wil alleen lage btw voor dagelijkse boodschappen
Het kabinet wil voor de meeste producten het lage btw-tarief van 6 procent afschaffen. Volgens bronnen in Den Haag is dat een van de plannen voor de herziening van de belastingen die het kabinet vanavond aan de oppositie wil voorleggen.
Alleen voor primaire levensbehoeften zou het tarief van 6 procent in stand blijven. Voor de rest van de producten vindt de coalitie dat 21 procent btw moet worden betaald. Gedacht kan onder meer worden aan de kapper, fietsreparaties, kaartjes voor sportwedstrijden en museumbezoeken en boeken en tijdschriften. De verhoging zou zo'n 5 miljard euro moeten opbrengen en met datzelfde bedrag zou de inkomstenbelasting worden verlaagd. Het kabinet wil arbeid goedkoper maken.
Staatssecretaris Wiebes wilde vanmorgen niet ingaan op deze berichten maar hij benadrukt dat de onderhandelingen over een belastingherziening, die vanavond beginnen, gaan om het vinden van "een breed draagvlak".
Gemeenten
Een ander deel van het belastingplan is dat de coalitie gemeenten zo'n 5 miljard euro minder wil geven; dat zouden ze kunnen opvangen door zelf 5 miljard meer aan belastingen te heffen.
De top van de coalitie heeft voor vanavond de oppositie op het ministerie van Financiën uitgenodigd om over de belastingherziening te praten. Tot nu toe wil het kabinet de plannen niet openbaar maken. De oppositie vindt dat dat wel moet gebeuren. De SP gaat niet op de uitnodiging in; onder andere de PVV en de Partij voor de Dieren zijn niet uitgenodigd. Andere partijen willen zich vanavond wel op Financiën melden, al wil de een wel, de ander niet echt onderhandelen.
Jetten in debat: wij worstelen met avondklok
In het Kamerdebat over de avondklok spreekt D66 zich niet langer expliciet tegen de avondklok uit.
Opnieuw groot medicijntekort, 'Nederland vaak achteraan'
Apothekersorganisatie KNMP telde vorig jaar een tekort aan 1480 medicijnen. Patiënten kunnen klachten krijgen als ze een medicijn krijgen van een ander merk dan ze gewend zijn.
- live
Debat over avondklok en andere coronamaatregelen
Een dag later dan gepland begint vanochtend het coronadebat in de Tweede Kamer. Het belangrijkste punt is of er gaat worden ingestemd met de voorgenomen avondklok, zoals voorgesteld door demissionair premier Rutte en minister De Jonge.