NOS Nieuws

Koenders: NAVO-oefening waarschuwing voor Poetin

'De oefening van de NAVO-flitsmacht is ook een waarschuwing aan het adres van president Poetin'

De annexatie van de Krim en de onrust in Oekraïne heeft de NAVO in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Deze week houdt het bondgenootschap in Polen een grote militaire oefening, met duizenden manschappen en veel materieel, om Rusland duidelijk te maken dat de NAVO niet over zich heen laat lopen.

Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de oefening een belangrijk signaal voor de bondgenoten in Oost-Europa. "Het gaat om de landen die lid zijn van de NAVO, vooral in Oost-Europa. Die voelen zich bedreigd door wat er gebeurd is in Oost-Oekraïne."

"De oefening van de NAVO-flitsmacht is ook een waarschuwing aan het adres van president Poetin", zegt Koenders. Hij vindt het belangrijk dat de bondgenoten laten zien dat ze er zijn. "Je probeert ook de diplomatieke kanalen open te breken. Daar hoort af en toe ook een goede oefening bij."

Spanning loopt op

"Het is geen agressieve benadering", zegt Koenders. "Het is een combinatie van druk en dialoog; geen naïviteit ten aanzien van Poetin."

Er is volgens de minister geen sprake van een nieuwe koude oorlog, maar de spanningen lopen wel zichtbaar op. De VS en NAVO uitten gisteren nog hun zorgen over de versterking van het Russische kernwapenarsenaal. Ook Koenders laat het niet koud. "Ik maak me daar ook zorgen over. Vandaar dat we ook voor deze oefeningen zijn en dat Nederland daarin vooroploopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl