NOS Nieuws

'Mijn zoon krijg ik niet meer terug'

'Mijn zoon krijg ik niet meer terug'

Door verslaggever Nicole le Fever

Mohammed Nidalha wil van de Nederlandse Staat weten waarom zijn zoon, een 19-jarige Syriëganger, niet werd tegengehouden op zijn reis naar het kalifaat. "Ze hadden twee weken de kans om mijn zoon terug te halen, nu komt hij nooit meer terug", vertelt Mohammed.

Reda Nidalha is 19 jaar als hij vorig jaar juni naar Turkije reist met als einddoel het kalifaat in Syrië. Zijn vader hoort van zijn plannen en geeft zijn zoon aan bij de politie. "Het is niet makkelijk om je kind aan te geven bij de politie."

Wat is er gebeurd met zijn meldingen? Waarom werd Reda niet tegengehouden? Vader Mohammed wil antwoorden, om te voorkomen dat andere ouders hetzelfde overkomt: hun kinderen verliezen.

'Dagelijks vertrekken er jongeren'

Labiel en beïnvloedbaar

Toen hij aangifte deed kreeg vader Mohammed te horen dat men weinig kon doen. Reda was immers meerderjarig en mocht dus reizen naar elke bestemming die hij verkoos.

Maar Reda heeft een beperking en slikte zware medicijnen voor ADHD, zegt zijn vader. Hij is labiel en makkelijk beïnvloedbaar. In Leiden kwam hij in aanraking met een groep criminelen, door wie hij werd bedreigd.

Omdat de politie hem niet kon beschermen, stuurde zijn vader hem naar familie in België. Daar radicaliseerde hij in korte tijd. Binnen twee maanden vertrok hij naar Turkije.

Reda verblijft enkele weken aan de grens met Syrië, wordt twee keer aangehouden door de Turkse autoriteiten, maar niet teruggestuurd.

"Mohammed heeft meerdere keren aan de bel getrokken toen hij wist dat Reda in Turkije de grens probeerde over te steken. Dan begrijp ik niet dat de Nederlandse autoriteiten niets doen", zegt advocaat Michael Ruperti.

'Het OM, de politie en de AIVD weten niet van elkaar wat ze doen'

Samen met zijn advocaat wil Mohammed opheldering. "Het OM, de AIVD, de criminele inlichtingeneenheden en de politie. Allemaal wisten ze dat Reda was vertrokken", zegt Ruperti. En ze deden niets.

"Als je ziet dat verschillende diensten in zo’n geheimhouding werken, dat ze niet eens met elkaar communiceren, dan lijkt het me goed dat het OM verantwoordelijkheid neemt, een onderzoek instelt en aangeeft waar het fout is gegaan", zegt Ruperti.

Er zijn meer ouders die klachten hebben. Zo vertrok een 16-jarige Amsterdammer eerder naar Turkije via Schiphol. Ondanks meldingen van zijn familie, werd hij niet tegen gehouden. Hij is inmiddels in Syrië om het leven gekomen. De gemeente Amsterdam doet onderzoek naar de gang van zaken rond het vertrek.

Aangifte

Het Openbaar Ministerie belooft uit te zoeken wat er gebeurde met de diverse meldingen van Mohammed. Op basis van de uitkomst van het onderzoek rond Reda, beslissen Mohammed en zijn advocaat of ze aangifte doen tegen de Staat.

Het Openbaar Ministerie spreekt niet van een onderzoek. Zij zetten de zaak op een rijtje op verzoek van een vader die zijn zoon mist, zeggen ze.

Voor andere kinderen

"Mijn zoon krijg ik er niet mee terug", zegt vader Mohammed. Hij verwacht niet dat zijn zoon ooit terug komt naar Nederland. Maar hij vecht voor zijn andere kinderen en voor de kinderen van anderen. Als die naar de politie stappen moeten ze er op kunnen rekenen dat alles gedaan wordt om een gang naar het kalifaat te voorkomen.

Nog steeds vertrekken er met grote regelmaat jongeren richting het kalifaat, zeggen beide mannen. Van een tiental mensen is bekend dat ze de afgelopen maanden terug zijn gestuurd naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl