NOS NieuwsAangepast

Bolivia: rijke landen plegen 'ecocide'

Door klimaatcorrespondent Bram Schilham

De Boliviaanse president Morales heeft op de klimaattop in Cancun fel uitgehaald naar de rijke geïndustrialiseerde landen. Die doen volgens hem veel te weinig om het klimaatprobleem te lijf te gaan. Daarmee plegen ze volgens hem "ecocide", oftewel volkerenmoord door het milieu aan te tasten.

Morales wordt gezien als een notoire dwarsligger en hardliner binnen de internationale gemeenschap. Een jaar geleden, tijdens de top in Kopenhagen, was hij aanvoerder van een groep landen die een slotakkoord op het laatste moment torpedeerde. De vrees bestaat dat dit scenario zich in Cancun herhaalt. Een eventueel akkoord kan alleen bij unanimiteit van de 193 landen tot stand komen, dus ieder individueel land is in staat om een overeenkomst te blokkeren.

Evo Morales, aartsvijand van de VS, claimt dat jaarlijks 300.000 mensen in ontwikkelingslanden sterven door droogte, overstromingen en verwoestijning. Het kapitalisme zou de oorzaak zijn van deze "genocide". Hij eist dat industrielanden hun CO2-uitstoot met de helft terugbrengen.

Bescheiden succes?

Ondertussen wordt achter de schermen koortsachtig gezocht naar compromissen om de klimaattop tot een bescheiden succes te maken. Daarbij spelen China en de VS hun gebruikelijke hoofdrol, maar deze keer heeft ook Japan een belangrijke rol. dat land eist dat China en de VS, de twee grootste vervuilers, gaan meedoen met de landen die hun CO2-reductie in een verdrag hebben vastgelegd. Zo niet, dan dreigt Japan de handdoek in de ring te gooien.

China en de VS houden elkaar echter in bedwang. China eist van de Amerikanen dat die hun vrijwillige klimaatbeloftes een formelere status geven. De VS weigert dat te doen, zolang China niet akkoord gaat met een systeem om elkaars CO2-reductie te controleren.

Bij de onderhandelingen hangen alle onderwerpen met elkaar samen. Een compromis tussen China en de VS is nodig om ook zicht te krijgen op andere afspraken, over bosbescherming en een internationaal klimaatfonds.

Klok tikt

De onderhandelaars hebben nog een dag de tijd om de kluwen te ontwarren. Wat daarbij kan helpen, is dat de sfeer beduidend beter is dan in Kopenhagen. Vooral China stelt zich constructiever op, vermoedelijk om niet opnieuw de schuld te krijgen van het mislukken van een klimaatconferentie.

Officieel eindigt de top om 18.00 uur Mexicaanse tijd, maar de ervaring leert dat er meestal tot diep in de nacht of zelfs de volgende ochtend wordt dooronderhandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl