Koninklijke Marechaussee controleert een bus op verstekelingen
NOS Nieuws

Marechaussee controleert extra op vluchtelingen

Het kabinet intensiveert vanaf vandaag de controles van de marechaussee om te voorkomen dat vluchtelingen zich in vrachtwagens verstoppen om de overtocht naar Engeland te maken. Er worden meer controles gehouden bij de grens, in de havens, op stations en op parkeerplaatsen.

Het kabinet heeft het mobiele toezicht van de Koninklijke Marechaussee versterkt. Het gaat om zogenoemde hotspots, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op parkeerplaatsen wordt bijvoorbeeld gekeken of vluchtelingen niet in de vrachtwagen kruipen als de chauffeur zijn verplichte acht uur rusttijd heeft.

Bedreiging

In de Tweede Kamer groeien de zorgen over de Nederlandse transportsector. Chauffeurs die in de haven van Hoek van Holland wachten op de boot naar Harwich en Hull zien verstekelingen in het ruim kruipen en kunnen er weinig aan doen.

Af en toe is er sprake van bedreiging, erkent minister Blok tijdens het vragenuurtje. Hij vervangt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie die voor een Europees overleg over de vluchtelingen in Luxemburg zit. "Het is heel bedreigend voor vrachtwagenchauffeurs als ze het doelwit worden van mensensmokkelaars of mensen die in de cabine proberen te klimmen."

Geen boterham verdienen

Het kabinet ziet niets in het PVV-voorstel om de Nederlandse grenzen te sluiten. "We zouden vrachtwagenchauffeurs geen plezier doen en ze grote schade berokkenen door de grens de sluiten", zegt minister Blok in het vragenuurtje. Blok wijst erop dat de Nederlandse transportsector zeer afhankelijk is van de export en er anders "geen boterham meer te verdienen is".

Blok benadrukt ook dat het vluchtelingenprobleem vooral in Europees verband aangepakt moet worden. De vluchtelingen willen naar Engeland, omdat ze daar een soort vergunning en een kleine vergoeding krijgen.

Blok: grenzen dicht treft juist vrachtwagenchauffeurs

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl