De politie grijpt soms hard in
NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingen van rotsen en station in Ventimiglia gehaald

De Italiaanse politie heeft vanochtend tientallen vluchtelingen uit de grensstad Ventimiglia verwijderd. Op beelden van de Italiaanse televisie is te zien dat het er soms hardhandig aan toe ging. "Het was een geduw en getrek", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg.

In de stad waren op twee plaatsen vluchtelingen neergestreken. Eén groep zat bij het station van Ventimiglia, een andere groep bivakkeerde gewikkeld in folie op een rotspartij aan zee. De groep bij het station wilde vooral schuilen voor het slechte weer.

"Alsof we dieren en heel vies zijn"

De politie begon vanochtend met de verwijdering van de vluchtelingen bij het station. Ze werden op ruwe wijze in bussen van het Rode Kruis geduwd. "Die hebben ze vervolgens een paar kilometer verderop naar een noodopvang gebracht", zegt Zoutberg. "Het lijkt erop dat de Italiaanse autoriteiten op deze manier het probleem verplaatsen."

De vluchtelingen op de rotspartij werden in eerste instantie met rust gelaten, maar zij zijn uiteindelijk ook van de rotsen gesleept en naar de noodopvang gebracht. Een aantal van hen is later teruggelopen.

 • EPA
  De politie begon vanochtend met de verwijdering van de vluchtelingen bij het station
 • EPA
  Ze werden op ruwe wijze in bussen van het Rode Kruis geduwd
 • EPA
  Op de beelden is te zien hoe het er soms hardhandig aan toe ging
 • EPA
  Een politieagent probeert een migrant in een bus te forceren
 • EPA
  De Italiaanse politie heeft tientallen vluchtelingen uit de grensstad verwijderd
 • EPA
  Op de beelden is te zien hoe het er soms hardhandig aan toe ging
 • EPA
  Medewerkers van het Rode Kruis helpen gewonde migranten

Doorreizen

De vluchtelingen uit onder meer Eritrea en Somalië verblijven al dagen in Ventimiglia. Ze willen doorreizen naar het noorden van Europa, maar worden tegengehouden bij de Franse grens. "De mensen blijven hopen op een wonder", zegt Zoutberg. "Ze willen zo snel mogelijk verder Europa in. Ik heb herhaaldelijk mensen horen zeggen dat ze naar Nederland willen."

Bij de grenspost Saint Ludovic kwam het de afgelopen dagen al een paar keer tot confrontaties tussen de vluchtelingen en de politie. Ook mensensmokkelaars hebben zich inmiddels gemeld in Ventimiglia. Ze willen de vluchtelingen voor 50 euro wel de grens over zetten.

Zoutberg: "Ze maken gebruik van een smokkelroute door de bergen, die in de vorige eeuw werd gebruikt voor het smokkelen van sigaretten. In Frankrijk staat dan vervolgens een busje klaar die de mensen naar Nice brengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl