Rick Kloekke

Het begon met een paar filmpjes maken tijdens het vissen, maar inmiddels heeft de 21-jarige Rick Kloekke een behoorlijke productie op zijn naam staan. Zijn korte film Dutch Scapes, a timelapse journey through Dutch nature ging zondagavond viral en wordt inmiddels massaal bekeken op YouTube en Facebook.

"Ik maakte wel eens video's van het vissen. Op mijn simpele camcorder zat een timelapse-functie, heel basic. Vergeleken met wat ik nu heb gemaakt ook helemaal niet mooi", zegt de Zwollenaar. "Iets meer dan een jaar geleden kocht ik een spiegelreflexcamera en zag ik dat je daar nog mooiere beelden mee kon maken."

Maar het bleef niet bij filmen; hij bleek ook een talent te hebben voor fotograferen. "De timelapse-video's bestaan uit allemaal losse foto's die ik heb bewerkt. Je krijgt dan hele spectaculaire beelden. Heel anders dan dat je video versnelt. Dat ziet er vaak toch minder echt uit."

Fragment uit 'Dutch Scapes, a timelapse journey through Dutch nature'

Beelden van prachtige zonsondergangen in betoverende landschappen. En dat gewoon in Nederland, maximaal drie kwartier rijden van zijn huis in Zwolle. "Ik doe het in mijn vrije tijd, dus het moet niet te ver zijn. Ik nam de noordelijke kant van de Veluwe, de Lemelerberg en bij stormachtig weer ging ik voor de wolken naar Polder Mastenbroek."

Drie maanden deed hij over de productie van ruim vier minuten. "Er gaat wel een hele planning aan vooraf voor het maken van de perfecte timelapse. Ik zoek mooie plekjes op Google Maps en Google Earth, soms ga ik ze eerst verkennen", zegt Kloekke. 

"Maar het weer is vooral heel erg van belang. Om de sterren in de Melkweg te kunnen fotograferen moet je wel een heldere lucht hebben. En dan nog de instellingen van je camera. Je stelt ze in met de gedachte: hoe wil je de timelapse hebben?"

Kloekke heeft nog geen idee hoe zijn volgende productie eruit gaat zien. "Veel mensen zeiden: ik mis Zeeland, of: ik mis Brabant. Dus eigenlijk wil ik graag van heel Nederland een timelapse maken, maar dat is wel heel lastig, zeker als student. Maar over twee weken ga ik het buitenland proberen; ik ga hiken in Oostenrijk en daar ook timelapses maken."

Kloekke studeert nu nog Land- en Watermanagement in Velp, maar ambieert steeds meer een carrière als fotograaf. "Ik ga wel proberen deze ambitie waar te maken. Mijn opleiding is erg interessant, maar sinds een jaar heb ik besloten om toch meer met fotografie te gaan doen. Maar of dat ook echt lukt, is een tweede."

STER reclame