Koerdische strijders hijsen juichend de vlag in Tal Abyad

"Het is een redelijk zware nederlaag voor IS", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn over de herovering van de strategische stad Tal Abyad in het noorden van Syrië op IS.

Volgens Van Hoorn gebeurt het niet zo heel vaak dat IS belangrijke plaatsen kwijtraakt. "En dit is wel degelijk een belangrijke stad vanwege de nabijheid van de Turkse grens. Maar ook omdat het nog geen honderd kilometer verwijderd is van wat IS ziet als hoofdstad in Syrië: al-Raqqa. En daarmee wordt het dus moeilijker voor IS om troepen en materiaal aan te voeren."

Bufferzone

De grensovergang bij Tal Abyad was de enige die IS nog had bij de Turkse grens. De andere grensovergangen waren al in handen van de Koerden. "Dus ze moeten nu op z'n minst flink omrijden om smokkelwaar en nieuwe strijders binnen te brengen."

Met de verovering van Tal Abyad hebben de Koerden een flinke bufferzone gecreëerd tussen het kalifaat en Turkije die loopt van Kirkuk en Erbil in Irak, naar de Syrische grens in het oosten en dan verder naar Tal Abyad en Kobani in het noorden van Syrië. 

De Koerden en de Amerikanen weten elkaar goed te vinden op dit moment.

NOS-correspondent Sander van Hoorn

Bij de herovering van Tal Abyad hebben de Amerikanen flinke luchtsteun geleverd. "De Koerden in het noorden van Syrië en Irak en de Amerikanen weten elkaar op dit ogenblik goed te vinden", zegt Van Hoorn. "Ze stemmen bombardementen met elkaar af en je ziet dat dat wel effectief is tegen IS. Het blijkt een heel succesvolle formule op die plek. "

Van Hoorn verwacht niet dat er nu een grote stroom vluchtelingen richting Tal Abyad op gang zal komen. "Het is een bijna volledig Arabische plaats die nu in Koerdische handen is en er gaan verhalen dat de Koerden niet zo aardig zijn geweest tegen de Arabieren. Dat zal toch ook een drempel zijn voor de mensen die zijn weggevlucht uit die stad om terug te keren." 

STER reclame