NOS Nieuws

Al-Qaida bevestigt dood van leider in Jemen

Al-Qaida heeft bevestigd dat zijn leider in Jemen is omgekomen. De terrorist Nasir al-Wuhayshi werd vrijdag gedood door een Amerikaanse drone. Dat werd al door verscheidene bronnen gemeld en nu heeft al-Qaida zijn dood bekendgemaakt in een videoboodschap.

De terreurorganisatie heeft ook gezegd dat de tweede man van al-Qaida in Jemen, Qasm al-Rimi, de opvolger is van al-Wuhayshi.

De gedode leider was in Afghanistan een persoonlijk medewerker van Osama bin Laden. Zijn dood zou na die van Bin Laden de belangrijkste klap zijn die aan al-Qaida is toegebracht. De Amerikanen verhoogden vorig jaar de beloning voor tips over de verblijfplaats van al-Wuhayshi. Het is niet duidelijk of het Amerikaanse leger door tips wist waar hij vrijdag was.

Ontsnapping

Nasir al-Wuhayshi vertrok in 2001 uit Afghanistan, werd in Iran gearresteerd en overgedragen aan Jemen. Daar kwam hij in de hoofdstad Sanaa in de zwaarbeveiligde gevangenis, maar samen met 22 anderen ontsnapte hij in 2006.

Sinds de samenvoeging van de Jemenitische en Saudi-Arabische tak van al-Qaida was al-Wuhayshi de leider van de terreurgroep op het Arabisch schiereiland. Hij werd in 2013 door de hoogste al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri benoemd tot zijn opvolger. Dat versterkte de positie van al-Wuhayshi. Hij liet steeds nadrukkelijker van zich horen.

Video's

In video's riep hij volgelingen op om geweld te gebruiken tegen onder anderen de Amerikanen. Hij zag hun strijd tegen piraterij bij de Hoorn van Afrika als een provocatie van moslims.

Al-Wuhayshi is al vaker doodverklaard, maar dat werd daarna altijd door al-Qaida ontkend. Nu heeft de terreurorganisatie zijn dood bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl