WK-lot Oranje hangt van andere duels af

Vrouwen juichen na 1-1 tegen Canada ANP

"Het maakt wel een verschil, drie of vier punten", sprak bondscoach Roger Reijners na de late gelijkmaker van de voetbalsters op het WK tegen Canada. Maar welk verschil? Of Nederland als een van de beste nummers drie doorgaat naar de achtste finales hangt af van andere wedstrijden.

Op het toernooi in Canada bereiken 16 van de 24 landen de knock-outfase, volgens een systeem dat de voetbalvolgers ook wel kennen van de WK's bij de mannen tot en met 1994. Namelijk: de nummers één en twee van de zes groepen plaatsen zich automatisch, aangevuld met de vier beste nummers drie.

Oranje is in Groep A op de derde plaats geëindigd met vier punten uit drie duels en een doelsaldo van 2-2.  

Reglement WK 2015 FIFA

Uitkijken naar Zwitserland-Kameroen

Ook in Groep B zijn alle wedstrijden al gespeeld. Thailand is derde geworden met slechts drie punten, dus Nederland hoeft nog maar één ander team achter zich te houden om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

In Groep C worden dinsdagavond 23.00 uur Nederlandse tijd de laatste wedstrijden gespeeld: Ecuador-Japan en Zwitserland-Kameroen. Met name het laatste duel is voor Oranje interessant. Bij een zege van Zwitserland of Kameroen komt de nummer drie in Groep C op maximaal drie punten uit, waardoor het achter Nederland eindigt. Alleen bij een gelijkspel tussen Zwitserland en Kameroen, moet Oranje nog langer wachten.

In Groep D kan het nog alle kanten op. Alle ploegen kunnen zich nog kwalificeren voor de achtste finales. Oranje is in elk geval door als Nigeria niet met exact twee doelpunten verschil wint van de Verenigde Staten. In alle andere gevallen houdt Nederland, ongeacht de uitslag bij Australië-Zweden, de nummer drie in deze groep achter zich. De duels staan voor woensdagochtend 02.00 uur Nederlandse tijd gepland.

Stand groepen C en D FIFA

Mocht Oranje ook na komende nacht nog niet zeker zijn van de volgende ronde, dan kunnen de 'Leeuwinnen' het beste inschakelen voor het duel in Groep E van favoriet Brazilië tegen Costa Rica. Als de Braziliaanse dames geen fout maken, is de volgende ronde alsnog een feit voor Nederland.

In Groep F staan Mexico-Frankrijk en Engeland-Colombia op het programma. Gunstig voor Nederland is een gelijkspel tussen Mexico en Frankrijk en een zege van Colombia.

Stand groepen E en F FIFA