Onderzoek naar borstkanker ANP XTRA

Door bevolkingsonderzoek zijn de afgelopen vijfentwintig jaar veel minder mensen aan kanker overleden. Het aantal vrouwen dat stierf aan baarmoederhalskanker is alleen al dankzij het bevolkingsonderzoek gehalveerd en bij borstkanker daalde het aantal sterfgevallen met ongeveer eenderde, blijkt uit onderzoek dat minister Schippers heeft laten uitvoeren. Vandaag presenteert ze het onderzoek aan de Tweede Kamer.

De werkelijke daling van het aantal sterfgevallen is nog hoger, omdat ook de medische wetenschap zich heeft ontwikkeld. 

Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek in Nederland erg hoog en ook is de frequentie van oproepen hier beter dan in de landen om ons heen. Dat zorgt ervoor dat kanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld.

Wachtlijsten

Er is ook kritiek op de Nederlandse aanpak. Zo worden mensen soms onnodig behandeld en ongerust gemaakt. En door het bevolkingsonderzoek naar darmkanker zijn er in ziekenhuizen wachtlijsten ontstaan voor een kijkonderzoek.

Elk jaar doen honderdduizenden mensen mee aan een bevolkingsonderzoek. Ze kunnen zich laten onderzoeken op borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker.

STER reclame