NOS Voetbal

'Melis wereldklasse, Miedema daarnaar op weg'

'Het WK is een groot succes op tv in Canada'

Het WK voetbal voor vrouwen leeft in Canada, weet voormalig international Patrick Leduc. "Het is een groot succes op tv. De wedstrijden van Canada worden door een recordaantal mensen bekeken. En dat geldt ook voor de Amerikaanse ploeg. Dat team is ook heel bekend."

De confrontatie tussen Canada en Nieuw-Zeeland hield twee miljoen mensen aan de buis gekluisterd. "En naar de wedstrijd tegen Nederland zullen nog meer mensen kijken", voorspelt Leduc, die tegenwoordig columns schrijft in de krant en voetbalanalyticus op tv is. "Er staat veel op het spel: kwalificatie en de eerste plaats in de groep."

Canada en Nederland zitten wat dat betreft in hetzelfde schuitje, zij het dat de thuisploeg al op vier punten staat en Nederland op drie. De afsluitende groepswedstrijd, komende nacht om 01.30 uur, is allesbeslissend: naar de laatste zestien of met gebogen hoofd naar huis?

Lat niet te hoog

"Het Canadese team voelt veel druk. De verwachtingen zijn erg hoog. Ze zullen doen alsof ze de lat niet al te hoog leggen. Maar als ze de finale of halve finale niet halen, zal dat een teleurstelling zijn. Ze willen de bal in de ploeg houden, maar het publiek wil dat ze aanvallen en op het doel schieten. Die druk voelen ze."

De Canadese bondscoach John Herdman is ondertussen op zijn hoede voor Nederland. "Nederland is een sterk team, met een spits van wereldklasse: Melis. Een eentje die op weg is naar dat niveau: Miedema. En als Martens goed speelt, is ze van topklasse. We zullen ons uiterste best moeten doen om drie punten te halen. Maar dat is wel het plan. Dat is duidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl