Jeb Bush heeft in een toespraak officieel bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap. De broer van oud-president George W. Bush is de elfde Republikeinse kandidaat die zich in de strijd mengt. 

Bush zei dat het land er slecht voor staat en sprak over het scenario waarbij de Democraten opnieuw de verkiezingen winnen. "De vraag is wat ik daaraan ga doen. Ik heb besloten dat me kandidaat stel om de volgende president van de Verenigde Staten te worden."

'Disfunctionerend Washington'

Jeb Bush zei de problemen in een "disfunctionerend Washington" op te gaan lossen. "De gebeurtenissen in de wereld moeten weer in ons voordeel uitvallen."

Hij beloofde onder meer een minder soft militair beleid, het verbeteren van de relatie met Israël, en hij waarschuwde voor de dreiging van mensen met extremistische opvattingen. 

"Ik zal mijn woord houden en niemand voor lief nemen. Ik doe mee om te winnen. Het begint hier en nu, en ik vraag jullie om jullie stem." 

Latino-gemeenschap

Bij de aankondiging vanavond werd er veel in het Spaans gesproken en er was Spaanstalige muziek te horen. Jeb Bush richt zich onder andere op de Latino-gemeenschap. Hij spreekt Spaans en is getrouwd met een Mexicaanse. In 1996 werd hij katholiek, de godsdienst van zijn vrouw. 

Jeb Bush wil de immigratie-wetgeving hervormen, waardoor illegalen in de VS sneller Amerikaans staatsburger kunnen worden. 54 miljoen Amerikanen (17 procent van het totaal) zijn van Latino-origine. Hun stem ging in 2012 nog voor het grootste deel naar Obama. 

Bush familie

Jeb Bush was van 1998-2007 gouverneur van de ‘swing state’ Florida. Jeb is de zoon van George Bush, de 41ste president van de Verenigde Staten in de periode 1988-1992. Jebs broer George W. Bush was de 43ste president in de periode 2000-2008. 

STER reclame