Vluchtelingen in Italië, wachtend op een kans om Frankrijk binnen te gaan EPA

De Italiaanse premier Renzi dreigt vluchtelingen in zijn land van tijdelijke reispapieren te voorzien, zodat ze verder Europa in kunnen. Renzi is woedend dat Brussel slechts 24.000 vluchtelingen uit Italië over de EU wil verdelen en Italië met het leeuwendeel van de vluchtelingen laat zitten. Dat terwijl er binnen afzienbare tijd nog tienduizenden vluchtelingen bij zullen komen. 

Gisteren sprak Renzi al over een "Plan B", voor het geval Brussel het bij 24.000 zou laten. Hij wilde nog niet zeggen wat dat plan inhoudt. Uit publicaties in de Italiaanse krant Corriere della Sera en de Britse krant The Guardian wordt nu duidelijk wat de hoofdlijnen zijn. 

Havens dicht

Renzi dreigt verder met het sluiten van Italiaanse havens, niet alleen voor schepen met vluchtelingen, maar ook voor buitenlandse schepen die helpen bij het redden van vluchtelingen die op zee in nood zijn geraakt. De Italianen willen dat EU-landen die schepen sturen ook verantwoording voor die vluchtelingen nemen. 

NOS-correspondent Rop Zoutberg neemt als voorbeeld het optreden van de Britten, die met de HMS Bulwark tussen Italië en Libië patrouilleren. "Als die vluchtelingen uit zee hebben gered, worden ze op een Italiaanse kade gedumpt en moeten de Italianen maar zien wat ze ermee doen." 

Renzi is ook woedend op de Fransen, die de vluchtelingen bij de Frans-Italiaanse grens proberen tegen te houden. Renzi zegt dat dat in strijd is met het verdrag van Schengen, dat voorziet in een vrij verkeer van personen. 

Luxemburg

Het is geen toeval dat Renzi juist vandaag met deze dreigementen komt. Morgen vergaderen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken in Luxemburg over de voorstellen van de Europese Commissie. Of ze het eens worden, is zeer de vraag. Groot-Brittannië en Denemarken willen helemaal niet meedoen en een aantal andere landen reageerde afhoudend. 

STER reclame