NOS Nieuws

Wilders: PVV vormt fractie in Europees Parlement

De PVV heeft genoeg partijen en leden aan zich weten te binden om in het Europees Parlement een fractie te kunnen vormen, heeft PVV-leider Wilders bekendgemaakt. Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en geeft meer invloed in het Europees Parlement.

Op dit moment werkt de PVV in het Europees Parlement samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Samen zijn zij goed voor 37 Europarlementariërs. Maar om een fractie te vormen moeten er minimaal 25 leden uit zeven EU-landen zijn.

Het is niet bekend welke andere partijen zich bij de fractie gaan voegen. Naar verluidt treden een Brits ex-UKIP-lid en iemand van de Hongaarse extreemrechtse partij Jobbik tot de fractie toe.

Op Twitter noemt partijleider Geert Wilders de groepsvorming geweldig nieuws en een historisch moment. Morgen geeft Wilders een persconferentie waarin hij de details van de groepsvorming bekendmaakt.

Vorig jaar probeerden Wilders en Le Pen ook al een fractie te vormen in het Europees Parlement. Toen lukte het niet om het benodigde aantal partijen bij elkaar te krijgen. Ze hadden hun hoop onder meer gevestigd op UKIP, maar die partij weigert samen te werken met het Front National, dat in de ogen van UKIP antisemitisch is. De Britten vormden vervolgens een eigen eurokritische fractie in het Europees Parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl