ECB-directeur Mario Draghi vandaag in Brussel EPA

De president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, zegt dat alle partijen in de Griekse crisis hun uiterste best moeten doen om een akkoord te sluiten. "Maar de bal ligt duidelijk in het Griekse kamp." De ECB doet zelf al alles wat in zijn macht ligt, stelt Draghi.

Draghi: bal nu bij de Grieken

Draghi hield vandaag op een cruciaal moment een toespraak in het Europees Parlement. De onderhandelingen zijn gisteren gestaakt, terwijl er geen tijd te verliezen is. Op 30 juni loopt het hulpprogramma af voor Griekenland en verliest het land z'n aanspraak op 7,2 miljard euro uit dat programma. 

Intussen spreken de partijen steeds openlijker hun frustraties uit. De Griekse premier Tsipras zei in een verklaring dat Griekenland geduldig wacht tot de instituties realiteitszin tonen. "Wij hebben niet het recht om de Europese democratie ten grave te brengen op de plaats waar die geboren werd." 

Concessie

De Duitse Eurocommissaris Oettinger riep Griekenland juist op om een concessie te doen en het pensioensysteem te hervormen. Volgens Oettinger moet de Europese Commissie nu serieus nadenken over wat te doen als het misgaat met Griekenland.

Oettinger waarschuwt voor grexit

"Vanaf 1 juli komt Griekenland in een noodtoestand terecht", waarschuwde Oettinger. "Wat betreft de energie, de lonen voor politiemensen, medicijnen, en nog veel meer. We moeten een plan uitwerken voor het geval Griekenland de eurozone verlaat en failliet gaat."

Verslaggever Eva Wiessing wijst erop dat Oettinger niet de enige is die nu openlijk rekening houdt met een 'grexit'. "Van alle kanten roepen Europese politici nu dat een uittreden van de Grieken uit de eurozone dichtbij komt. Het is niet alleen frustratie, omdat het maar niet lukt om tot een oplossing te komen. De Grieken worden nu tot het uiterste onder druk gezet."

STER reclame