ANP

Ouderen zijn nog te vaak slachtoffer van financiële uitbuiting. Staatssecretaris Van Rijn wil dat bestrijden, samen met allerlei organisaties, zoals banken en notarissen.

Nog te vaak gebeurt het dat kinderen ook nog even hun eigen boodschappen doen met het pasje van hun bejaarde ouder. Of dat de bejaarde ouder door een familielid onder druk worden gezet om zijn testament te veranderen.

Vandaag, op de internationale dag tegen ouderenmishandeling, presenteert Van Rijn De Brede Alliantie 'Veilig financieel ouder worden'. In die alliantie zitten onder meer ouderenorganisaties, de politie, notarissen, banken en gemeenten.

Levenstestament

Die moeten ouderen veel bewuster maken van de risico's en de mogelijkheden om financiële uitbuiting te voorkomen. Zo kunnen ouderen in een levenstestament vastleggen wie hun financiën mag beheren als ze er zelf niet meer toe in staat zijn.

Van Rijn over financiële uitbuiting ouderen

Bankmedewerkers, notarissen en vrijwilligers die ouderen bezoeken, kunnen ze daarop wijzen en helpen het te regelen. Van Rijn wil dat professionals en vrijwilligers veel alerter zijn op signalen dat ouderen financieel uitgebuit worden.

De ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie trekken samen twee miljoen euro uit om ouderenmishandeling en -uitbuiting tegen te gaan.

STER reclame