Minister Hennis-Plasschaert heeft het eerste Waterloo Vijfje geslagen ANP

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie heeft bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht het eerste Waterloo Vijfje geslagen. Met de Nederlandse munt wordt de slag bij Waterloo herdacht, op 18 juni precies 200 jaar geleden.

Bij de veldslag ten zuiden van Brussel werd de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief verslagen. 

Op de achterkant van de munt van vijf euro is hoed, of de steek, van de Prins van Oranje (de latere koning Willem II) afgebeeld als symbool voor de slag bij Waterloo. Aan de voorkant staat een portret van koning Willem-Alexander. Het ontwerp is gemaakt door Marjolein Rothman. 

Het Waterloo Vijfje is een wettig betaalmiddel in Nederland. Maar naar verwachting zullen de meeste munten bij verzamelaars terechtkomen, zegt de Koninklijke Nederlandse Munt. 

Belgische herdenkingsmunt

In maart liet België onder Franse druk het plan varen om een herdenkingsmunt van twee euro te slaan. De Franse regering vindt dat de nederlaag van de Franse keizer in het huidige Europa niet uitbundig gevierd moet worden.

 "Deze munt heeft een negatieve connotatie voor een deel van de Europese bevolking. We moeten ons juist richten op het bevorderen van eenheid en samenwerking in de monetaire unie", schreef de regering. België kwam later wel met een alternatieve herdenkingsmunt van 2,5 euro. 

Volgens de Koninklijke Nederlandse Munt heeft Frankrijk geen druk op Nederland uitgeoefend om het Nederlandse Waterloo Vijfje niet te slaan.  

STER reclame