1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Vaticaan sleept aartsbisschop voor de rechter

De voormalige Poolse aartsbisschop Jozef Wesolowski moet zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van seksueel misbruik. Dat heeft een openbaar aanklager van het Vaticaan besloten. Het is de eerste zaak in zijn soort die in Vaticaanstad wordt behandeld.

Wesolowski wordt beschuldigd van het misbruiken van kinderen toen hij als gezant van de Rooms-Katholieke Kerk werkte in de Dominicaanse Republiek. Dat zou gebeurd zijn tussen 2008 en 2013. In de aanklacht staat ook dat hij verdacht wordt van het bezit van kinderporno. Dat feit stamt uit de tijd dat hij terugkeerde naar Rome in 2013.

Wesolowski werd vorig jaar al uit zijn ambt gezet. Hij was de eerste persoon ooit die in het Vaticaan werd opgepakt voor pedofilie. De rechtszaak tegen hem begint 11 juli.

Tribunaal

Paus Franciscus heeft vandaag ook het ontslag van een Amerikaanse aartsbisschop en diens rechterhand aanvaard. Zij treden af omdat justitie ze wil vervolgen omdat ze te weinig hebben gedaan om kinderen te beschermen tegen een pedofiele priester.

Het is niet de eerste keer dat een bisschop in Amerika opstapt om die reden. In april vertrok Robert Finn uit Kansas City omdat hij een priester de hand boven het hoofd had gehouden. Hij vroeg priester Shawn Ratigan uit de buurt van kinderen te blijven, maar die deed dat niet. Ratigan werd in 2012 tot 50 jaar cel veroordeeld.

Afgelopen week werd bekend dat de paus akkoord ging met het oprichten van een tribunaal voor misbruikzaken in de kerk. Dat tribunaal is bedoeld voor het verhoren en bestraffen van bisschoppen die niet optreden tegen misbruik in hun bisdom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl