Wat nou, biljarten een suffe sport?

De productiehal van het bedrijf in Groningen. Bierling-de Schepper
Geschreven door
Jeroen Schutijser
Verslaggever economie

Al 128 jaar maakte het bedrijf Bierling-de Schepper in Groningen biljarttafels. In mei ging het bedrijf failliet. Daarmee leek er een einde te komen aan dit ambacht in Noord-Nederland. Maar het 'monument van de ambachtelijke industrie' maakt een doorstart. De productie van de tafels is inmiddels hervat.

Nieuwe eigenaar is Albert Slotema van VMD Handel in Leek. Hij ziet wel degelijk een mooie toekomst voor het bedrijf. "Ouderen vormen onze doelgroep. Het land vergrijst, er komen steeds meer ouderen. Prima toch?"

Hij schat dat in Nederland momenteel tussen de 30.000 en 50.000 biljarttafels worden gebruikt. Niet alleen in café's, maar ook bij particulieren thuis, in gevangenissen, zorgcentra, asielzoekercentra, club- en buurthuizen.

De laatste jaren is de productie in Groningen teruggelopen. "Maar nu gaan we die weer verhogen naar één biljarttafel per week."

Productie gaat omhoog naar één biljarttafel per week

Albert Slotema, nieuwe eigenaar biljartfabriek Bierling-de Schepper.

Kwaliteit

Volgens Slotema kunnen de kwalitatief hoogwaardige tafels de concurrentie met de goedkopere biljarttafels uit China met gemak aan. "Er is een goede boterham mee te verdienen. Klanten hebben beslist geld over voor een goed product."

'Biljarten is een mooie smoes om legaal avondje te kunnen stappen'

Verslag van Jeroen Schutijser vanuit de fabriek in Groningen.

De personeelsleden, drie om precies te zijn, werken al tientallen jaren bij het bedrijf. Zij zijn dolblij met de doorstart en vinden die niet meer dan logisch. "Biljarten is gewoon een heel leuk tijdverdrijf. Je kunt het doen tot op hoge leeftijd. Goed voor de sociale contacten, ouderen onder elkaar. Ze zijn er weer een middagje uit. Hopelijk komt er ook nog wat jeugd bij, dan bestaat deze sport nog wel even."

Verhuizing

Overigens gaat het bedrijf verhuizen van de binnenstad van Groningen naar Leek. "Het is een beetje onhandig hier, midden in de stad", zegt Slotema. "Mensen kunnen hier moeilijk parkeren en dit pand is uit 1880. Ja, vier verdiepingen, niet zo handig allemaal."

1/3Een biljarttafel in wording Bierling-de Schepper
2/3Onderdelen moeten - buitenom - het pand in en uit. De fabriek met vier verdiepingen, dateert uit 1880. Bierling-de Schepper
3/3De zolder van de biljartfabriek Bierling-de Schepper

STER Reclame