Franse politieagenten halen in de haven van Calais een asielzoeker uit een Roemeense vrachtwagen AFP

Anti-verstekelingparcours voor truckers bij Kanaaltunnel

time icon

Eurotunnel schroeft de beveiliging op van het transportgebied bij de ingang van de Kanaaltunnel in Calais. Om te voorkomen dat migranten aan boord klimmen van vrachtwagens op weg naar Groot-Brittannië, wordt het terrein grondig verbouwd, vertelt de tunnelexploitant tegen de NOS. 

Op het parkeerterrein komt een weg van 18 kilometer, zodat vrachtwagens rondjes kunnen blijven rijden. Dat maakt het lastiger voor verstekelingen om op of onder vrachtwagens te klimmen. Veel van hen proberen op die manier naar Groot-Brittannië te reizen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er lopen gewoon 30 of 40 mensen langs je auto om te kijken of ze meekunnen'

Hekken en honden

Ook komen op bepaalde plekken vier hekken achter elkaar te staan, waarvan sommige zijn uitgerust met prikkeldraad. Het buitenste hek wordt extra sterk, zodat het niet gemakkelijk kan worden doorgeknipt. 

Daarnaast komen er meer honden, die kunnen ruiken of iemand aan boord is geklommen. Eurotunnel heeft al röntgenscanners, CO2-scanners en warmtecamera's. Ook beschikt het bedrijf over apparatuur die wordt gekoppeld aan het chassis van de auto, zodat een hartslag kan worden waargenomen.

Eurotunnel breidt ook de parkeercapaciteit uit. Bovenop de 580 plaatsen komen nog eens 370 plaatsen. Op een normale dag gaan er zo'n 6000 vrachtwagens naar de overkant.

Verplaatsen probleem

Volgens Eurotunnel zijn de maatregelen hoogst noodzakelijk. Tot voor kort moesten vrachtwagens vaak op de snelweg wachten voordat ze het terrein op konden. Op die momenten konden migranten aan boord kruipen.

Eurotunnel erkent dat dergelijke maatregelen ertoe kunnen leiden dat ze naar andere plaatsen trekken. Maar volgens de tunnelexploitant is er sprake van een Europees probleem, niet een exclusief probleem van Eurotunnel.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Beveiliging Calais opgeschroefd

STER Reclame