Kamerleden vinden Verklaring Omtrent Gedrag te streng

Het verleden kan mensen lang achtervolgen. ANP

Veel Kamerleden vinden het huidige gebruik  van een Verklaring Omtrent Gedrag te streng. Dat zeggen ze in het Radio 1 programma Reporter van de KRO-NCRV.

In steeds meer sectoren geldt voor werknemers een verplichte screening. Tussen 2004 en 2014 vervijfvoudigde het aantal verzoeken om een VOG. In de taxibranche en de kinderopvang worden medewerkers doorlopend gescreend.

Vooral de trage bezwaarprocedure en de lange termijn waarop mensen nog last kunnen ondervinden van fouten uit het verleden stuiten op bezwaren.

Dubbele straf

Het radioprogramma besteedt aandacht aan de zaak van een man die op zijn 13e veroordeeld werd voor een zedenmisdrijf. Daardoor kreeg hij 11 jaar later geen VOG, toen hij bij de brandweer wilde werken. Ook een taxichauffeur die zijn vergunning verloor nadat hij te hard op zijn motor had gereden, komt aan het woord.

Kamerleden van PvdA, SP, D66 en GroenLinks leveren in het programma kritiek op het systeem.

SP Kamerlid Nine Kooijman spreekt van een dubbele straf. Jeroen Recourt van de PvdA noemt het een bezwaar dat mensen nog lang last kunnen hebben van relatief lichte vergrijpen die ze ooit hebben gepleegd. Magda Berndsen van D66 wil dat de bezwaarprocedure verkort wordt, zodat er meer maatwerk kan worden geleverd. 

Reporter is vanavond om 19.02 uur te horen op Radio 1.