Heinz Polzer in 2004
NOS Nieuws

Zanger en tekstdichter Drs. P (95) overleden

De zanger en tekstdichter Drs. P is op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt zijn uitgever Vic van de Reijt. Drs. P overleed gistermiddag. Zijn grootste succes had hij met liedjes als Veerpont, Dodenrit, Het trapportaal en De Zusters Karamazov (Tante Constance & Tante Mathilde).

Heinz Polzer, zoals de doctorandus in de economie eigenlijk heette, werd geboren in Zwitserland. Vanaf begin jaren 50 trad hij veel op in theaters en cafés en bij studentenverenigingen. Hij zong met een karakteristieke, krakerige stem en begeleidde zichzelf daarbij op piano.

Drs. P schuwde geen enkel taalkundig idee

Drs. P was een meester in het gebruik van allerlei versvormen en introduceerde het ollekebolleke, samen met Ivo de Wijs, gebaseerd op het kinderliedje Ollekebolleke rubisolleke.

Heinz Polzer stopte in 1996 met zijn zangoptredens. Hij trad in nog een keer op in 2012, bij de verschijning van Drs. P Compilé Complé, een bundel met zijn complete oeuvre en acht cd's, samengesteld door zijn uitgever Vic van de Reijt.

Voor zijn bijzondere bijdragen aan de Nederlandse taal kreeg hij een onderscheiding namens de Nederlandse Taalunie. Onder de vele prijzen en oeuvreprijzen die hij kreeg zijn een Gouden Harp en een Edison.

 • ANP
  Heinz Polzer in 1996
 • ANP
  In 1992 kregen Heinz Polzer en Margriet Eshuijs een Gouden Harp voor hun bijzondere inzet voor de Nederlandse muziek
 • Hollandse Hoogte
  Heinz Polzer tijdens een optreden in het Vondelpark, in 1984
 • ANP
  Heinz Polzer in 1978
 • ANP
  Heinz Polzer in 1978
 • ANP
  Heinz Polzer (links) en Rik Felderhof tijdens het radioprogramma Rozengeur en Prikkeldraad (1970)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl