Klokkenluider Edward Snowden Nieuwsuur

De Britse veiligheidsdienst heeft een aantal geheim agenten in veiligheid gebracht, nadat gevoelige informatie in Chinese en Russische handen was beland. Dat stelt althans de Britse krant The Sunday Times. De krant zegt dat Rusland versleutelde documenten heeft weten te kraken die afkomstig waren van klokkenluider Edward Snowden.

China en Rusland zouden nu over inlichtingen beschikken die een overplaatsing van de geheim agenten noodzakelijk maakte. Vermoedelijk stond er in de documenten informatie waarmee de spionnen konden worden geïdentificeerd. Een bron bij de Britse overheid zegt tegen de BBC dat Rusland en China nu "kennis hebben van hoe we opereren".

Miljoen documenten

Voormalig CIA-medewerker Snowden lekte in 2013 informatie over spionageactiviteiten door de NSA naar de media. Tijdens zijn werkzaamheden bij de Amerikaanse geheime dienst heeft hij vermoedelijk honderdduizenden document gekopieerd.

Moskou en Peking hebben die bestanden nu in handen, meldt de krant. Ook andere westerse landen zouden gedwongen zijn om hun spionnen over te plaatsen, maar om welke landen het gaat schrijft The Sunday Times niet.

Vraagtekens

Ondanks dat de verhalen afkomstig zijn van betrouwbare media, roept het verhaal wel vraagtekens op. Snowden heeft meerdere malen gezegd dat hij tijdens zijn reis in 2013, die uiteindelijk eindigde in Rusland, nooit documenten bij zich had. 

Daarnaast was het nooit zijn intentie om naar Rusland af te reizen, hij wilde naar Zuid-Amerika. Het is dus de vraag hoe Rusland en China dan aan de documenten zijn gekomen. 

STER reclame