Hillary Clinton trapt haar campagne af in New York
NOS Nieuws

Hillary Clinton belooft te strijden voor middenklasse

Hillary Clinton heeft haar campagne voor verkiezing tot presidentskandidaat van de Democraten officieel gelanceerd met een toespraak in het Four Freedoms Park in New York.

Clinton beloofde zich te zullen inzetten voor "de gewone Amerikanen, niet alleen degenen aan de top". Ze ontvouwde een voor Amerikaanse begrippen linkse agenda en benadrukte dat ze zal vechten voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, betere kinderopvang, beter onderwijs en schonere energie.

Ook zei zich sterk te zullen maken voor gunstiger belastingtarieven voor mensen met een baan.

Gezin

"Ze had vandaag een heel progressieve, linkse agenda", stelt NOS-correspondent Wouter Zwart. Daarin stelde Clinton vooral het gezin centraal.

"Maar niet alleen het traditionele gezin, daar voert iedereen al campagne over. Dit ging ook over gemengde huwelijken, over homohuwelijken, over transgenders. En of het nu ging over veiligheid, arbeidsongeschiktheid, milieu: steeds, zo zei Hillary, heeft dat invloed op dat 'gezin'."

Clinton belooft te strijden voor middenklasse

Ze lijkt er dus nadrukkelijk voor te kiezen zich te profileren als kandidaat van de middenklasse. Verwijzingen naar haar ruime ervaring in de politiek, als First Lady, senator en minister van Buitenlandse Zaken, bleven achterwege.

Clinton maakte al in april bekend dat ze zich kandidaat stelt, maar dit was haar eerste grote campagnebijeenkomst. Echtgenoot Bill en dochter Chelsea stonden ook op het podium, maar zij kwamen niet aan het woord.

Hoewel zij met afstand de bekendste kandidaat is binnen de Democratische Partij, is haar populariteit de afgelopen maanden gedaald door kleine schandaaltjes.

Wouter Zwart over de speech van Clinton

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl