Het katheder waarachter Hillary Clinton gaat spreken in New York
NOS Nieuws

Hillary Clinton heeft wat recht te zetten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

Door correspondent Wouter Zwart in New York

Moeder Natuur twijfelt al urenlang of een zomerse zon dan wel donderwolken de achtergrond moeten vormen voor Hillary Clintons eerste officiële campagnebijeenkomst. Het lijkt symbolisch voor de twijfel die er heerst bij veel Democratische kiezers. Natuurlijk zullen ze op haar stemmen bij de komende presidentsverkiezingen; maar is dat omdat Clinton de gedroomde kandidaat is, of omdat de partij nauwelijks een alternatief voorhanden heeft?

"Wij zijn niet automatisch fans", meent Claire Johnson uit New York. "Maar we willen nu wel eens horen waar ze echt voor staat." Johnson is met haar man en een vriendin naar Four Freedoms Park in de East River gekomen, waar enkele duizenden mensen wachten tot Clinton het podium betreedt. Echtgenoot Bill en dochter Chelsea zullen er ook zijn.

Deukjes in imago

Hoewel Clinton in alle peilingen ver voor staat op iedere politieke concurrent, lopen de populariteitscijfers de laatste weken flink achteruit. Een meerderheid van de Amerikanen zegt Hillary Clinton niet volledig te vertrouwen. Dat heeft onder meer te maken met de deukjes die de afgelopen maanden in haar imago ontstonden.

Zo was er het schandaaltje rond haar mailaccount uit haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken. En meer recentelijk de verontwaardiging dat zij en haar man vele miljoenen verdienen aan spreekbeurten in binnen- en buitenland. Dingen die niet overeenkomen met het beeld dat Clinton zelf van zichzelf neerzet: een vrouw van bescheiden komaf die haar leven lang heeft gevochten voor de rechten van vrouwen, minderheden en de hardwerkende middenklasse.

Aanhangers van Hillary Clinton wachten op de Democratische kandidaat

Het in haar ogen vertekende beeld van de Clintons als politieke elite, zal de kandidate zélf proberen weg te poetsen, straks op dit podium in New York. Het Four Freedoms Park op Roosevelt Island heeft daarbij symbolische waarde: Clinton ziet de historische president Franklin Delano Roosevelt (1933-1945) en zijn vrouw Eleanor als grote voorbeelden. Ook kan ze vanaf haar podium in één beweging wijzen naar de omstreden financiële machthebbers op de linkeroever (Manhattan) en de middenklasse aan de rechteroever (Long Island en Queens).

'Luisteren, niet praten'

Nadat Clinton in april haar kandidatuur had bekendgemaakt, ontweek ze wekenlang vragen van journalisten over haar campagne, strategie en prioriteiten. Naar eigen zeggen deed ze dat om eerst de stemming bij burgers in het land te peilen. "Daarbij moet je luisteren, niet praten", was telkens Clintons verweer, als een verslaggever weer eens geërgerd vroeg waarom ze niet met de pers sprak.

Vandaag wordt er dan eindelijk volop gesproken. Tijdens de eerste grote campagnebijeenkomst. Pers en publiek horen graag waar Hillary Clinton in 2016 voor zal staan. En ook Moeder Natuur lijkt te hebben besloten: de zon schijnt volop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl