CU-leider Slob vreest Down-vrije samenleving

tijd van publicatie
ANP

De ChristenUnie verzet zich ertegen dat een Down-test toegankelijk wordt voor alle zwangere vrouwen. Partijleider Slob vreest dat er in Nederland over enkele jaren geen jonge kinderen meer zijn met deze chromosomale afwijking. In Denemarken is dat volgens hem al het geval.

"Welke beperking je ook hebt, ieder kind mag geboren worden", zei Slob op het partijcongres in Zwolle. "Wij willen geen Down-vrije samenleving!". 

Bloedtest

Minister Schippers moet nog besluiten of de zogenoemde NIP-test voor alle zwangere vrouwen wordt aangeboden. Nu kunnen alleen vrouwen van wie het kind een verhoogd risico heeft op het syndroom van Down, Patau of Edwards deze bloedtest krijgen. In het bloed wordt het DNA van het ongeboren kind bekeken. Bij de NIPT is geen verhoogd risico op een miskraam, in tegenstelling tot de vlokkentest en een vruchtwaterpunctie.

Wegselecteren

Volgens de actiegroep 'Andersnietminder' breekt 90 procent van de gevallen na een positieve test de zwangerschap af. Aanstaande dinsdag wordt een petitie met meer dan 40.000 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer.  "Kinderen met het Downsyndroom wegselecteren past niet in een gezonde samenleving", aldus de actiegroep.

Slob van de ChristenUnie is ook bang dat de maatschappelijke druk toeneemt om een test te doen en een zwangerschap af te breken als er sprake is van het syndroom van Down. 

Op het congres herhaalde Slob verder dat zijn partij pas weer met het kabinet wil praten als de Groningse gaskraan verder dicht gaat. Slob spreekt over een "grote blokkade". 

STER Reclame