NOS Nieuws

Oerol wil Wadden op Europese kaart zetten

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

Door verslaggever Jeroen Wielaert op Terschelling

Een verwarde vrouw komt uit een huisartsenpost rennen. Ze wordt achtervolgd door een dokter, de stethoscoop in zijn borstzak. Hij kan haar niet vinden tussen de heggen in de aangrenzende tuinen.

Het ziet er allemaal heel realistisch uit, deze pop-up openluchtvoorstelling op Terschelling. Oerol is weer begonnen, het festival van denkers, dwazen en doerakken. Het festival heeft dit jaar de blik op Europa gericht, omdat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is. Dan moeten ook de Waddeneilanden op de kaart worden gezet.

Deugd

Al voor het festival begon, had deze editie een record geboekt met 67.000 online verkochte kaarten. Maar er is een maximum aan wat het eiland aankan. Daarom is het evenement net als vorig jaar al vroeg op de vrijdag begonnen. Een kwestie van handig cultureel ondernemen; de festival-tiendaagse moet het eiland andermaal een miljoenenomzet opleveren.

Nollekes Zuid, een uitgestrekte duinpan tussen Midsland en West-Terschelling, fungeert al jaren als inspiratiebron voor locatietheater. Het ziet eruit als een woestijn in Texas, verbeeld door de Friese Theatergroep De Jonge Republiek/Tryater. Holes, heet hun voorstelling over een groep jeugddelinquenten die ter heropvoeding gaten graven op de bodem van het droog gevallen Green Lake. De show vertelt het verhaal over de ontsnapping aan de put van de uitzichtloosheid, met de deugd van het doorzetten. Het stuk is gebaseerd op het verfilmde boek van de Amerikaanse schrijver Louis Sachar.

  • Jeroen Wielaert / NOS
    'Woestijn in Texas'
  • Jeroen Wielaert / NOS
    De Zonnewijzer doet dienst als hangplek

Beeldend landschapskunstenaar Marc van Vliet is een veteraan op Oerol, met zijn altijd vernuftige constructies. Deze keer staat een zonnewijzer centraal op de Noordvaarder, de uitgestrekte zandvlakte bij West-Terschelling. Het wordt belicht door reflectoren in de duinen. Let the Sunshine in! Het is een stille echo in een groots spel met zon, wind en water. De zonnewijzer fungeert inmiddels als gewilde hangplek voor de Oerol-jeugd van 7 tot 77 jaar.

Voor Marc van Vliet gaat het om diepere lagen. Hij overpeinst: "Het is gebouwd in het kader van de Culturele Hoofdstad. De komende vier jaar gaat dit langs de Waddenkust reizen. Het gaat over hoe we ons verhouden tussen de sterren. Het is een wonder dat wij hier zijn."

Gastconservator

Joop Mulder, oer-inspirator van het festival, denkt dat Oerol en Leeuwarden als Culturele Hoofdstad elkaar kunnen versterken. "Belangrijk is dat het Waddengebied een Europese en misschien wel werelduitstraling krijgt", zegt hij. Mulder ziet Oerol als 'grote bemiddelaar' bij het verbinden van Leeuwarden met het achterland.

Na een stralende openingsdag is het een grijze zaterdag op Terschelling. De ervaring leert dat dat de stemming niet kan bederven. Spinvis is vandaag de gastconservator in De Betonning op West. Morgen komt Colin Kyteman Benders. Ze zijn allemaal onderdeel van een geheel met meer dan zeven richtingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl