De drie dj's presenteren de cheque met de eindprognose op Kerstavond
NOS Nieuws

Opbrengst Serious Request lager dan verwacht

De actie Serious Request door 3FM heeft minder opgebracht dan gedacht. Uit de jaarrekening van het Rode Kruis blijkt dat er geen 12.380.438 euro binnen is gekomen, maar zo'n 11,8 miljoen euro. Daarmee werd er toch geen recordbedrag opgehaald.

Het bedrag dat op Kerstavond wordt gepresenteerd is een prognose, zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. "Dat baseren we op een berekening, het geld dat is toegezegd en onze ervaringen van de afgelopen jaren."

Heftig onderwerp

De donaties blijven lang binnenkomen nadat de actie is afgelopen. Dat effect was dit jaar minder dan verwacht, zegt Stoffels. "Mogelijk heeft dat te maken met het thema, seksueel misbruik van vrouwen. Op scholen waren minder acties, omdat het best een heftig onderwerp is."

De inschatting was bovendien moeilijker te maken, vanwege de SEPA-wetgeving. Het Rode Kruis kreeg daardoor later informatie van de banken over het geld dat al onderweg was naar de bankrekening van het Rode Kruis.

Record

Overigens kan de prognose ook enorm meevallen. Zo bleek er in 2012 1,5 miljoen euro meer opgehaald te zijn dan was voorspeld. De eindopbrengst dat jaar was daarmee 13,8 miljoen euro: meer dan in 2013 én 2014.

Het Rode Kruis heeft besloten 380.000 euro uit andere middelen bij te leggen, om het bedrag aan te vullen. "We willen de hulpverlening die we al hadden bedacht graag uitvoeren."

Serious Request was in 2014 voor de tiende keer. Drie dj's van 3FM laten zich zes dagen opsluiten in een glazen radiostudio, het Glazen Huis. In die tijd eten ze niet en maken ze 24 uur per dag radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl