EPA
NOS Nieuws

Wilders speecht op afgelegen Deens eiland

Het Deense eiland Bornholm maakt zich op voor de komst van Geert Wilders. De PVV-leider is uitgenodigd op een politiek festival en zal daar een toespraak houden. Zoals bij ieder publiek optreden van Wilders, is ook dit bezoek omgeven met strenge veiligheidsmaatregelen.

Wilders komt naar het festival op uitnodiging van de Deense Free Press Society (FPS), een rechtse organisatie die stelt dat de persvrijheid door de islam bedreigd wordt. "Wilders heeft al aangegeven dat hij een zeer islam-kritische speech gaat houden. Hij spreekt samen met de eindredacteur van de Deense krant Jyllands Posten, die 10 jaar geleden omstreden spotprenten van de profeet Mohammed plaatste", zegt correspondent Rolien Créton.

Gezelligheid

Het meerdaagse politieke festival staat garant voor gezelligheid, zegt Creton. "Het is vier dagen lang feest, bier en debat met politici. De nadruk ligt op de informele sfeer. Het festival is overgenomen uit Zweden en is in korte tijd erg populair geworden."

Veel Denen vinden daarom dat de strenge veiligheidsmaatregelen de sfeer van het festival op het afgelegen eiland tenietdoen. "Er lopen een paar honderd agenten rond. Iedereen die er komt wordt gecontroleerd. Dat maakt indruk", zegt Creton. De speech van Wilders zou eerst buiten zijn, maar wordt nu in een schoolgebouw gehouden.

Aanslagen

De veiligheidsmaatregelen werden al aangescherpt na een aanslag in Kopenhagen in februari. Toen werd tijdens een bijeenkomst met de omstreden Mohammedcartoonist Lars Vilks geschoten.

  • EPA
    De veiligheidsmaatregelen werden aangescherpt na de aanslag op een bijeenkomst in Kopenhagen in februari
  • EPA
    Cartoonist Lars Vilks (m) bij een bijeenkomst van de Free Press Society

"Maar de komst van Wilders zorgt voor nog meer veiligheidsmaatregelen. Vooral na de schietpartij in Texas." Daar vielen twee gewapende islamitische mannen een gezelschap bij een Mohammedcartoonwedstrijd aan waar Wilders kort daarvoor was vertrokken.

Een andere organisatie wilde op het festival ook de Mohammedcartoons uit Texas tonen, maar dat heeft de burgemeester tegengehouden. "Die zegt: Bornholm kan wel een vakantie-eilandje in de Oostzee zijn, maar dat betekent niet dat we van de werkelijkheid zijn afgezonderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl