Oranje boekt broodnodige zege op Letland

Het Nederlands Elftal heeft op de hobbelige weg naar het EK een broodnodige zege geboekt. In het Skontostadion van Riga werd Letland na de rust naar een 2-0 nederlaag gespeeld.

Na een behoedzaam en wat rommelig begin was de eerste kans voor Memphis Depay. Hij schoot na tien minuten via de grond over, nadat Luciano Narsingh op de achterlijn klutsend langs Vatileijs Maksimenko was geglipt.

Drie minuten later liep Deniss Rakels bij de andere achterlijn wel erg makkelijk langs Gregory van der Wiel. De Let ging daarna opzichtig naar de grond. Dat leverde hem geen strafschop, maar wel geel op.

De Letten hielden dankzij het trage baltempo lang stand, al hadden ze daar bij een fraai schot van Wesley Sneijder vanaf de rand van het strafschopgebied wel de hulp van de paal bij nodig.

Andere bewaker

Depay werd veelvuldig gezocht en kreeg ook de meeste mogelijkheden. Zijn bewaker Gints Freimanis durfde de linkerspits nauwelijks aan te pakken. Begrijpelijk; de paar keer dat hij dat wel deed, werd hij prompt uitgespeeld. Depay, die vlak voor rust dan ook een andere bewaker (Vladislavs Gabovs) kreeg, verzuimde dat persoonlijke overwicht ten volle te benutten.

Toen het tempo iets omhoog ging, volgden de doelpogingen elkaar in rap tempo op. Die van Robin van Persie en Jetro Willems sprongen eruit, maar beide keren stond doelman Andris Vanins op zijn post.

De thuisploeg kwam niet verder dan een waarschuwingsschot van Valarijs Sabala, dat vlak voor de rust voorlangs zeilde. Letland zakte daarna nog verder terug. In de beperkte ruimte, met ook de klok steeds nadrukkelijker als tegenstander, wist Oranje lange tijd nauwelijks gaatjes te vinden.

Uitslagen groep A

Thuis Uit Uitslag
Letland NEDERLAND 0-2
Turkije Kazachstan 1-0
IJsland Tsjechië 2-1

Gouden wissel

Er was een gouden wissel van 'Guus Geluk' nodig om de ban te breken. Georginio Wijnaldum, een paar minuten in het veld als invaller voor Van Persie, maakte na 67 minuten de bevrijdende 1-0. Hij draaide na een gekraakt schot van Sneijder handig weg en punterde de bal in de hoek.

Letland moest nu wel, maar kreeg al snel de kous op de kop. De snelle Luciano Narsingh maakte het na Lets balverlies met een lange rush en een resolute uithaal af. Het eens zo trotse Letse defensieblok brokkelde in de slotfase steeds verder af. Oranje had de score verder kunnen uitbouwen, maar het bleef bij een gevoelvolle poging van Sneijder die op de lat stierf in schoonheid.