Een wijkverpleegkundige aan het werk ANP

Ziekenhuizen en andere werkgevers van verpleegkundigen zijn minstens tientallen miljoenen euro's aan niet-betaalde onregelmatigheidstoeslag schuldig aan deze werknemers. Dat blijkt volgens vakbond NU '91 uit een nog niet gepubliceerde uitspraak van de Haagse rechtbank.

In deze zaak eiste een verpleegkundige uitbetaling van volgens haar achterstallige onregelmatigheidstoeslag op. Ze stelde dat ze daar ook recht op heeft tijdens vakantie en verlof. 

Maandsalaris

NU '91 startte deze zaak na een eerdere uitspraak van het Europese Hof. De vakbond en de verpleegkundige zijn begin juni in het gelijk gesteld. Het ziekenhuis moet de verpleegkundige nu alsnog de toeslag betalen over de afgelopen vijf jaar. Volgens NU'91 komt dat neer op 5000 euro.  

Volgens de vakbond heeft de uitspraak grote consequenties. "80 procent van de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland werkt in onregelmatige diensten. Fulltime-werkenden hebben al snel recht op een bedrag ter grootte van een maandsalaris, als ze dit met een terugwerkende kracht van vijf jaar kunnen claimen", zegt een woordvoerster. 

Niet iedereen kan hetzelfde bedrag claimen, maar voor de hele branche zou het dus gaan om een bedrag van zeker tientallen miljoenen euro's. 

Niet generaliseren

Maar de branchevereniging van ziekenhuizen zegt dat de uitspraak niet betekent dat alle verpleegkundigen nu alsnog recht hebben op extra geld. "De uitspraak betreft één medewerker in één specifiek ziekenhuis", zegt een woordvoerder. "De uitspraak in zijn algemeenheid generaliseren kan volgens ons niet." 

"Nu '91 heeft ook zijn handtekening gezet onder eerdere cao's waarin de onregelmatigheidstoeslag op deze manier geregeld was."

Europees recht

Maar volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp is het Europees recht hier duidelijk over. "Deze uitspraak is geen verrassing. Tijdens je vakantie moet je uitbetaald worden alsof je aan het werk bent en dus heb je ook recht op die onregelmatigheidstoeslag. Ook met terugwerkende kracht tot vijf jaar." 

Volgens Verhulp is dit in de meeste cao's al aangepast naar aanleiding van uitspraken van het Europese Hof. 

Claimen

NU '91 raadt verpleegkundigen aan om zelf naar hun werkgever te stappen om de onregelmatigheidstoeslag te claimen. Wanneer de werkgevers niet thuis geven, staat de bond zijn leden bij in een rechtszaak. 

NU' 91, dat met 30.000 leden de grootste vakbond onder verpleegkundigen is, wil uiteindelijk een schikking met de werkgevers. "Dan hoeft niet iedereen individueel een zaak aan te spannen." 

In een aantal nieuwe cao's, waaronder de ziekenhuis-cao, is vastgelegd dat het zorgpersoneel recht heeft op doorbetaling van de onregelmatigheidstoeslag tijdens de vakantie. 

STER reclame