Schippers geeft bid Europese Spelen onvoldoende

Het bid van sportbond NOC*NSF om de Europese Spelen van 2019 naar Nederland te halen, was niet goed genoeg, stelt minister Schippers. "Het was onvoldoende voor gemeentes, provincies en Rijk om te zeggen: wij gaan hier zoveel geld in steken."

De Spelen waren al aan Nederland toegewezen, maar NOC*NSF moest ze deze week teruggeven aan het Europees Olympisch Comité (EOC), toen de overheden niet bereid bleken om de benodigde 57,5 miljoen euro op te brengen. De sportbond is hier niet blij mee

Schippers zegt dat het aan haar als minister van Sport is om besluiten te nemen die verantwoord zijn en draagvlak hebben. "En dat was hier niet het geval."

'Ambivalente houding'

Ze wijst erop dat de sportbonden die onder de overkoepelende organisatie NOC*NSF vallen, voorafgaand aan het besluit ook niet alleen positief waren. "Ze hadden een ambivalente houding. Ze zeiden wel heel erg voor te zijn, maar er mocht tegelijkertijd geen ander evenement door in de knel komen en ze hadden nog een waslijst aan wensen." Zij concludeerde dat de bonden uiteindelijk meer hechtten aan hun eigen EK's en WK's dan aan de Europese Spelen. 

Volgens Schippers heeft het teruggeven van de spelen geen nadelige gevolgen voor toekomstige bids. "Als wij weer biedingen willen doen, moeten wij gewoon zorgen dat die goed in elkaar zitten en dat we er breed draagvlak voor hebben."

STER reclame