Kinderen van gedetineerden moeten beter geholpen worden. Ze schamen zich, kunnen zich moeilijk concentreren op school en zitten vaak in een sociaal isolement. Stichting Exodus, die opkomt voor gedetineerden en hun gezin, presenteert vandaag een actieplan aan Tweede Kamerleden.

In Nederland wonen zo'n 25.000 kinderen van wie de vader of moeder in de gevangenis zit. Scholen weten vaak niet dat een van de ouders in de cel zit, omdat mensen dat uit schaamte niet vertellen. Zo blijven kinderen van gedetineerden onzichtbaar.

"Als de moeder van een kind in de gevangenis zit, weten scholen dat meestal wel, omdat het kind dan vaak op een andere plek gaat wonen. Maar als vaders in de cel zitten, komen scholen er niet achter", zei Winie Hanekamp van Exodus in het NOS Radio 1 Journaal.

Winie Hanekamp van Stichting Exodus

Kinderen raken vaak getraumatiseerd als hun vader of moeder wordt gearresteerd. Omdat ze bang zijn voor discriminatie en stigmatisering, zeggen ze er niets over op school. Hanekamp vindt dat een probleem, omdat zulke kinderen volgens haar juist meteen geholpen moeten worden. "En de politie en rechters zouden deze kinderen moeten doorverwijzen naar instanties als Exodus en Humanitas. Nu doen ze dat niet."

Exodus geeft vandaag een wensenlijst aan de Kamerleden. De lijst is samengesteld door kinderen die door Exodus geholpen zijn. "De politiek, buren en familieleden moeten als een kring om de kinderen gaan staan", zegt Winie Hanekamp. 

STER reclame