Cadée tweede in Oslo, limiet Kuijken

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Cadée tweede in Oslo, limiet Kuijken
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Erik Cadée heeft in Oslo voor de eerste keer in zijn carrière het podium gehaald in een Diamond League-wedstrijd. De 31-jarige atleet uit Den Bosch werd bij het discuswerpen met een worp van 62,32 meter tweede achter Robert Urdanek. 

De Pool gooide de schijf 1,53 meter verder weg, maar andere kanshebbers als Gerd Kanter en Christoph Harting gaven allen toe op Cadée. Piotr Malachowski gooide precies dezelfde afstand als de Nederlander, maar zijn op een-na-beste worp was minder goed dan die van zijn Nederlandse concurrent.

Erik Cadée ANP Pro Shots

Door de rugwind in Oslo bleven verre worpen uit. Cadée haalde de limiet voor de WK (65,00) en de Olympische Spelen (66,00) dan ook niet. Wel kreeg hij voor zijn tweede plaats een bonus van 6.000 dollar. Cadée was in zijn loopbaan al zes keer op de vierde plaats geëindigd bij wedstrijden in de Diamond League.

Kuijken haalt limiet wél

Susan Kuijken slaagde er in de Noorse hoofdstad wel in de WK- en olympische limiet te lopen. De nummer drie van de EK van vorig jaar werd op de 5.000 meter in het sterk bezette veld zesde in 15.07,38 en bleef daarmee 0,52 onder de limiet. Op de 10.000 meter liep ze de limiet al eerder.​

De Ethiopische Genzebe Dibaba wist met haar winnende tijd van 14.21,29 niet uit de schaduw van haar zes jaar oudere zus te treden. Tirunesh Dibaba vestigde zeven jaar geleden met 14.11,15 in Oslo het huidige wereldrecord. 

De verrassing van de avond was de zege van de Britse Laura Muir op de 1.500 meter in 4.00,39. De Jamaicaanse Kaliese Spencer liep in Bislett de beste tijd van het seizoen op de 400 meter horden: 54,15.

Opvallend was ook het optreden van Zhang Guowei bij het hoogspringen. De Chinees ging als enige over 2,36 meter en vierde dat uitbundig, onder meer met een dansje op het landingskussen. Hij liet onder meer Mutaz Essa Barshim uit Qater, die dit jaar al over 2,41 is geweest, en de Oekraïense wereldkampioen Bohdan Bondarenko achter zich.

STER Reclame