NOS Nieuws

Griekse publieke omroep na 2 jaar sluiting weer in de lucht

Griekse publieke omroep terug na 2 jaar

De Griekse publieke omroep ERT is terug van weggeweest. Precies twee jaar nadat de vorige Griekse regering de zender als bezuinigingsmaatregel sloot, is de tv-zender, met steun van de nieuwe Griekse regering, weer in de lucht.

Vanochtend om 06.00 uur begonnen de uitzendingen van tv-zender ERT1. "Dit is een emotioneel moment voor ons", zei een van de presentatoren aan het begin van de ochtendshow.

Opvolger verdwenen

De plotselinge sluiting van ERT leidde in 2013 tot demonstraties en stakingen. De EBU, het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen, protesteerde tegen de sluiting. Een kleine linkse partij stapte uit de regering vanwege het opheffen van de omroep.

ERT werd vervangen door een nieuwe omroep, NERIT, met een kleiner budget, veel minder personeelsleden en minder programma's. Die omroep is per vandaag verleden tijd.

Verkiezingsbelofte

De terugkeer van ERT was een van de verkiezingsbeloften van de linkse regeringspartij Syriza. Premier Tsipras noemde de sluiting "een misdaad tegen het Griekse volk en de democratie".

Door de sluiting van ERT verloren zo'n 2600 mensen hun baan. Een deel van hen is nu weer aan de slag bij de omroep. Sinds de opheffing runden ex-werknemers een soort piratenzender, ERT Open, die via internet te zien en te horen was.

De heropgerichte omroep krijgt een budget van 60 miljoen euro per jaar, betaald door kijk- en luistergeld. De regering-Samaras zei bij de sluiting van ERT dat de omroep zo'n 300 miljoen per jaar kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl