Nieuwe natuur moet Rotterdammers rust geven

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rotterdam creëert natuurgebied voor gestreste stadsbewoners

Rotterdam heeft er vanaf vandaag 300 hectare natuur- en recreatiegebied bij: de Zuidpolder, vlak boven Rotterdam The Hague Airport. De gemeente heeft het gebied, met onder meer fiets- en wandelpaden en uitzichtpunten, vanmiddag overgedragen aan Natuurmonumenten.

Groen aan de rand van de stad is volgens de gemeente Rotterdam van groot belang voor de leefbaarheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt al jaren dat meer groen goed is voor de gezondheid.

Stadsbewoners hebben die natuur inderdaad hard nodig, zegt wetenschapsjournalist Mark Mieras. "De stad doet een ongelooflijk beroep op onze aandacht, die springt voortdurend van hot naar her. Dat kost ontzettend veel mentale energie, waardoor mensen tegen de middag soms al uitgeput zijn."

Door de drukke stadsomgeving gaan mensen eerder zappen of snoepen.

Mark Mieras, wetenschapsjournalist

Die drukke stadsomgeving heeft allerlei negatieve gezondheidseffecten, zegt Mieras. "Mensen zijn daardoor niet in staat om controle te houden over zichzelf. Ze gaan eerder zappen, meer snoepen en ook somberen."

De natuur zorgt voor een rustpunt, waardoor we kunnen bijkomen. Mieras: "Het is wetenschappelijk te meten. Je kunt zien dat mensen er vitaler van worden. Het werkt daadwerkelijk als die vluchtheuvel die we nodig hebben."

Herinrichting van de polders voor natuur en recreatie is daarom in volle gang. De noordkant van Rotterdam is niet het enige natuurgebied waarvan Natuurmonumenten het beheer op zich neemt. Dat gebeurt ook onder meer in Groningen (Kardinge en de Onlanden) en Utrecht (Haarzuilens).

STER Reclame